În ciuda unor elemente care sugerează o legătură între cei care comis atacul cibernetic WannaCry experții în securitate spun că nu există niciun motiv pentru care Phenianul ar comite un atac care i-ar afecta cel mai tare pe principalii săi aliați strategici.

Atunci când unii experţi spun că în spatele atacului se află Coreea de Nord ei afirmă de fapt că Phenianul este suspectat că acţionează împreună cu sau prin intermediul unui grup cunoscut sub numele Lazarus.

Însă unii experţii consideră acest ultim atac drept o anomalie și spun că nu respectă șablonul celorlalte atacuri comise de Lazarus, în cazul WannaCry fiind vorba de atac tipic ransomware. ”El nu face parte din comportamentul observat anterior al unităţilor de război cibernetic şi grupurilor de hackeri din RPDC”, a explicat Michael Madden, fondatorul  Korea Leadership Watch.

Există, însă, și experți care susțin că dovezile sunt în cel mai bun caz circumstanţiale şi consideră că răspândirea WannaCry a fost o chestiune de noroc şi neglijenţă, și nu o sofisticare.

Coreea de Nord ar fi organizat atacul cibernetic WannaCry care a lovit în întreaga lume şi a infectat 200.000 de calculatoare, conform unor mari companii de securitate cibernetică. Experţii bănuiesc că atacul ar fi fost orchestrat de aşa-numitul Grup Lazarus, care ar fi comis în trecut şi alte atacuri, precum cel asupra companiei Sony Pictures.

Un cercetător Google, Nell Mehta, a postat imaginea unui cod prin care demonstrează anumite similarităţi între virusul WannaCry şi o încercare de atac cibernetic atribuită Coreei de Nord.

Mehta nu este singurul expert care a observat anumite similarităţi, iar alţi experţi au declarat că în spatele atacurilor cibernetice sunt hackerii plătiţi de guvernul de la Phenian.

 

Urmărește-ne pe Google News