Nazem Ahmad, un comerciant de diamante și de artă, a pozat în apartamentul său din Beirut pentru o revistă britanică și a apărut într-un articol despre „cele mai frumoase case din lume și despre oamenii fascinanți care trăiesc în ele”.
Toate bunurile lui Ahmad din Marea Britanie, inclusiv ceea ce a fost descris ca fiind o „colecție de artă vastă”, au fost înghețate, a declarat Trezoreria, iar artiștilor, galeriilor și caselor de licitații britanice li s-a interzis să facă afaceri cu el sau cu șase companii cu care acesta are legături, inclusiv galeria Artual din Beirut, care este condusă de fiica sa.
Trezoreria spune că Ahmad este suspectat de finanțarea Hezbollah, o mișcare politică musulmană șiită susținută de Iran și pe care guvernul britanic a clasificat-o în întregime drept grup terorist în 2019.
Potrivit Trezoreriei, Ahmad, care are 172.000 de urmăritori pe Instagram, are o mare colecție de artă în Marea Britanie și este bine cunoscut în comunitatea artistică britanică, unde se spune că a lucrat cu „mai mulți artiști, galerii de artă și case de licitații cu sediul în Marea Britanie”.
El este acuzat că a folosit arta pentru a adăposti și spăla bani în scopuri teroriste. Spălarea cu ajutorul artei, un sector care, din punct de vedere istoric, tinde spre discreție și protejarea vieții private, implică cumpărarea și vânzarea de piese de mare valoare pentru a ascunde originea fondurilor obținute ilegal.
Piesele pot fi vândute relativ ușor dincolo de granițele naționale fără a alerta autoritățile, iar natura subiectivă a valorii artei permite ca prețurile să fie ușor de umflat sau dezumflat.
Piața antichităților, a artei și a obiectelor culturale a avut o valoare globală de 65,1 miliarde de dolari în 2021, potrivit Grupului de Acțiune Financiară Internațională.
În 2019, Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva lui Ahmad și a altor două persoane, spunând că este finanțatorul personal al secretarului general al Hezbollah, Hassan Nasrallah. Ahmad fusese considerat un „finanțator major al Hezbollah” din 2016.