„Un cetățean căruia i s-a luat casa, dar i s-a pus poprire pe venituri pentru următorii 15-20 de ani poate cere instanței aplicarea legii dării în plată și i se va șterge poprirea pe viitoarele venituri”, explică Daniel Zamfir. În schimb, cei care și-au luat credite pentru dezvoltarea de afaceri – au ridicat cartiere rezidențiale sau centre comerciale -, nu beneficiază de această lege. În plus, băncile vor trebui sa le dea clienţilor un răgaz de 30 de zile până să se ajungă la darea în plată, faţă de 15 zile, în vechea propunere.

Strict tehnic, când titularul nu mai poate plăti ratele, va trimite o notificare băncii prin care anunță că vrea să îi transmită dreptul de proprietate. Din acel moment, omul nu va mai fi dator băncii. Banca nu va mai avea dreptul, să recupereze întreaga valoare a împrumutului oferit, ci ar rămâne doar cu casa. Nu se va putea duce către alte proprietăți ale debitorului sau către alte venituri ale acestuia.

Legea se aplică creditelor în derulare, iar notificarea băncii suspendă orice acțiune judiciară și extrajudiciară îndreptată împotriva debitorului. Altfel spus, cei aflați în executare silită, de exemplu, care mai au încă bunul ipotecat, nu vor avea nimic de pierdut dacă vor solicita darea în plată.

Senatorii au termen până la sfârșitul lui februarie să discute textul trimis spre reexaminare, apoi va intra în atenția deputaților. Termenul vehiculat pentru aprobarea legii ar fi aprilie 2016. Varianta nemodificată a legii a fost respinsă de Klaus Iohannis, pe motiv că nu este formulată foarte corect din punct de vedere al tehnicii legislative. Președintele a anunțat atunci că este de acord cu legea, însă a cerut să fie trecute în mod clar persoanele care vor beneficia de ea.

Viceguvernatorul Bogdan Olteanu a prezentat o statistică, cu datele de la finalul lunii octombrie 2015, din care reiese că, la acea dată, erau în derulare peste 470.000 de contracte de credit cu garanție imobiliară, pentru persoane fizice, din care numai 37% sunt ipotecare, adică pentru locuințe. Dintre clienții cu credite ipotecare, 3.742 aveau restanțe mai mari de 90 de zile la finalul lunii octombrie.

 

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News