Să te întinzi cât ți-e plapuma. E o expresie populară rămasă din timpuri de demult, dar care este întotdeauna actuală și relevantă. Doar că în marea de tentații și nevoi nou descoperite ale zilelor noastre, plapuma este de cele mai multe ori insuficientă pentru a avea traiul pe care ni-l dorim. De aceea este și mai importantă educația financiară. Să ai mereu în vedere riscurile pe care ți le poți asuma cheltuind mai mult decât poți produce, să consumi responsabil și cu grijă resursele de care dispui, să încerci să păstrezi mereu echilibrul între nevoile reale și cele induse de societatea de consum în care trăim cu toții. Iar creditele de nevoi personale să fie de nevoi personale reale, luate cu multă responsabilitate după o analiză atentă a bugetului familiei, în așa fel încât recuperarea datoriilor să fie ușor de realizat și fără un impact major în bunul mers al vieții fiecăruia.

O cercetare sociologică realizată în anul 2016 având ca subiect educația financiară și respondenți persoane din mediul urban cu vârste între 18 și 35 de ani, un sfert dintre ei fiind studenți, a relevat faptul că rolul părinților cu privire la educația financiară a copiilor este cel mai important, 88% dintre respondenți considerând acest lucru. Cu toate acestea, având în vedere răspunsurile lor, am ajuns la concluzia că informațiile pe care părinții le oferă copiilor lor sunt de cele mai multe ori superficiale și nu au un caracter sistematic, motiv pentru care educația financiară la acest nivel este insuficientă și nu conferă celor mici o bază solidă pentru viitor. Acest lucru se corelează cu faptul că respondenții consideră că accesul la informațiile pe teme financiare, primite prin diferite mijloace, îi sensibilizează pentru a aborda mai rațional și a gândi mai profund bugetul lunar de care dispun.

Prin urmare educația financiară trebuie începută încă din primii ani de viață, responsabili fiind atât părinții și familia dar și școala, iar acest lucru trebuie continuat și aprofundat pe tot parcursul vieții, cu ajutorul instituțiilor financiare și a mass-mediei. Motiv pentru care și KRUK România se implică în conștientizarea nevoii unei educații financiare echilibrate punându-ne la dispoziție o serie de instrumente și sfaturi extrem de precise în calcularea și planificarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru fiecare familie.

Pentru că datoriile trebuie plătite!

 
 

Urmărește-ne pe Google News