În aceste condiții, erbicidarea este necesară pentru toate culturile de cereale, iar aplicarea de erbicide eficiente în câmp este direct corelată cu o recoltă de succes. De aceea, pentru a asigura o pornire în vegetație favorabilă a plantelor de cultură și pentru a opri dezvoltarea buruienilor, acestea trebuie combătute încă din toamnă, pentru că primăvara vor fi mult mai greu de eliminat și vor începe deja să producă pagube.
În cele ce urmează, vom prezenta principalele buruieni care afectează culturile de cereale, vom vorbi despre pagubele pe care le produc și vom oferi soluții eficiente pentru combaterea acestora:
Buruieni de toamnă ce pot afecta culturile de cereale
Deși toate tipurile de buruieni se pot dovedi nocive pentru o cultură de cereale, cele dicotiledonate cauzează pagube mult mai mari în cultură. Dintre buruienile dicotiledonate, care trebuie combătute toamna, înainte de a ierna, se numără:
- Șopârlița (Veronica hederifolia): o buruiană care înflorește primăvara sau vara și care germinează la temperaturi de 2-3 grade Celsius. Este o plantă anuală, comună în culturile de cereale, care poate fi recunoscută prin tulpina ramificată și frunzele păroase, cu o formă lobată; consumă azotul din stratul superficial al solului necesar dezvoltării plantelor de cereale
- Rocoina (Stellaria media): o plantă anuală sau bienală, care se dezvoltă, de regulă, pe solurile bogate în azot și în apă. Are o tulpină târâtoare sau ascendentă și este foarte răspândită în culturile de cereale, întrucât poate germina și înflori pe parcursul întregului an;
- Muștarul sălbatic (Sinapis arvensis): această plantă face parte din familia cruciferelor, poate produce pagube însemnate în orice cultură de cereale și este foarte greu de combătut. La maturitate, buruiana atinge o înălțime de 90 cm și se poate recunoaște prin tulpina sa păroasă și ramificată, dar și prin florile galbene.
Pagube ce pot fi produse de buruieni
Majoritatea buruienilor apărute în culturile de cereale au abilitatea de a se dezvolta mult mai rapid decât plantele de cultură, de a pătrunde mai adânc în sol și de a absorbi mai repede substanțele nutritive din sol, inclusiv apa sau îngrășămintele folosite. În cazul în care nu sunt combătute eficient, buruienile pot compromite întreaga recoltă.
Odată apărute în cultură, buruienile vor facilita de asemenea răspândirea bolilor de la un an la altul, vor atrage insectele dăunătoare și vor crește costurile cu tratamentele ce trebuie aplicate în cultură. Astfel, buruienile vor îngreuna activitățile agricole, vor reduce efectele îngrășămintelor aplicate și vor cauza pierderi însemnate de producție.
Importanța erbicidării și a aplicării de tratamente eficiente
Pentru a preveni daunele produse de buruieni și pentru a asigura o dezvoltare optimă a plantelor de cultură, este necesară erbicidarea cu un produs care să garanteze cele mai bune rezultate.
Erbicidul Biathlon® 4D reprezintă o soluție eficientă de control al buruienilor dicotiledonate apărute în culturile de cereale păioase, având o foarte mare flexibilitate în aplicare, compatibilitate cu alte tratamente sau produse de îngrijire a plantelor și un spectru larg de combatere a buruienilor.
Mai mult, acest erbicid este independent față de condițiile meteo, fiind având o toleranță ridicată la variațiile de temperatură și o rezistență sporită la ploaie, chiar și atunci când precipitațiile pot apărea la o oră de la aplicarea erbicidului. În același timp, Biathlon® 4D va oferi o siguranță sporită pentru toate culturile din asolament, după cea de cereale, indiferent de modul în care a fost cultivat solul.
Combaterea buruienilor încă din toamnă este importantă pentru orice cultură de cereale. Alege un erbicid de calitate și asigură-ți o recoltă de invidiat, pentru anul ce va urma.
Sursa Foto: Shutterstock