„Zilele trecute, în perioada de Paşti, consumul de gaze al României a fost de 13-14 milioane de metri cubi pe zi, foarte redus, iar Romgaz a fost nevoit să închidă anumite sonde şi să-şi reducă producţia, din cauza cererii mici. Pentru ziua de astăzi (miercuri – n.r.), consumul este estimat la 19,5 milioane de metri cubi”, a spus Sterian pentru Agerpres.
Importurile de gaze sunt acum de 3,5 milioane de metri cubi, mai precis 3,2 milioane mc prin Ungaria şi 300.000 mc prin Negru Vodă, adică un nivel egal cu cel de zilele trecute.
România îşi poate asigura tot consumul de gaze din producţia internă în această perioadă. Consumul nu este mai mare de 20-21 de milioane de metri cubi pe zi, iar producţia poate ajunge la 23 de milioane de metri cubi.
Ion Sterian, directorul general al Transgaz:
Potrivit acestuia, în depozitele de gaze din România sunt în acest moment 640 de milioane de metri cubi, cu 230 de milioane de metri cubi mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Afirmațiile lui Sterian vin în contextul în care gigantul energetic rus Gazprom a anunţat că a oprit complet livrările de gaze naturale către cele două țări membre NATO, Polonia și Bulgaria, pentru că plata pentru livrarea combustibilului nu s-a făcut în rubla rusească, moneda cerută de țara condusă de Vladimir Putin. Aprovizionarea va fi reluată când vor fi făcute plăţile, a precizat Gazprom.
România importă aproximativ 20% din necesarul său de gaz
Uniunea Europeană intenționează să le impună celor 27 de state membre, implicit României, să îşi asigure 80% din stocurile de gaz pentru iarna 2022 până în luna noiembrie şi „reflectează la o plafonare a preţurilor gazului şi a electricităţii”, potrivit anunțului făcut pe 22 martie.
În prezent, stocul de gaz al Europei este de 30%, comparativ cu aproximativ 40% în urmă cu un an. Totodată, Rusia este acum cel mai mare furnizor de energie al Uniunii Europene. Aproximativ 40% din importurile de gaze naturale provin din țara condusă de Vladimir Putin.
În contextul invadării Ucrainei de către Rusia, președintele Klaus Iohannis a declarat pe 3 martie, după întâlnirea cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că „dependența Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată”, iar România importă aproximativ 20% din necesarul său de gaz.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro