Importurile paralele, prin țări de tranzit, au oferit comercianților ruși o cale de a ocoli sancțiunile Occidentului, dar companiile se confruntă acum cu o lipsă a infrastructurii de depozitare în țările vecine, inclusiv Belarus, Kazahstan și Kirghizstan.

Solicitările venite din partea companiilor rusești pentru spații de depozite în țările post-sovietice au crescut cu 40-50% până la începutul primăverii, ajungând la aproape 400 de mii de metri pătrați, scrie Kommersant.

Situația ar putea fi corectată, scrie Kommersant, prin intrarea dezvoltatorilor ruși pe aceste piețe.

Interesul pentru piețele țărilor CSI (Comunitatea Țărilor Independente) a început să crească puternic anul trecut, când Rusia a trebuit să își construiască lanțuri logistice pentru aceste importuri paralele.

Belarus, Kazahstan și țările din Asia Centrală au devenit principalul canal alternativ pentru importul de produse din Europa, SUA, Japonia în Federația Rusă și pentru exportul de mărfuri rusești pe piețele externe, a explicat Business Lines Group.

Potrivit Serviciului Vamal Federal, până în decembrie 2022, volumul importurilor paralele a ajuns la 20 de miliarde de dolari, adică aproximativ 2,4 milioane de tone de mărfuri. De aici și nevoia de spații de depozitare.

Cererea de depozite în spațiul post-sovietic vine în special din partea marilor retaileri, inclusiv a celor din comerțul electronic, și din partea operatorilor logistici.

Aproximativ 80% din cereri provin din partea Wildberries și Ozon (cei mai mari retaileri online din Rusia), a confirmat Alexander Perfilyev, director comercial al Ghelamco, un dezvoltator de parcuri logistice, potrivit Kommersant.

În decembrie, ediția kazahă a revistei Kapital a relatat că Wildberries a primit două depozite și terenuri pentru construirea de parcuri logistice în Astana și Almaty.

Compania a declarat pentru Kommersant că este în mod constant în căutare de noi spații de depozitare pentru a crește viteza de livrare a comenzilor și, prin urmare, există o nevoie de astfel de facilități în Belarus, Kazahstan, Uzbekistan și alte țări.

În ianuarie 2023, Ozon a deschis un centru de sortare și un birou în Bișkek, iar în februarie a lansat primul depozit pe o suprafață de 10.000 de metri pătrați în Kazahstan, în speranța că va reduce timpul de livrare către Federația Rusă.

În prezent însă, companiile din Rusia se confruntă cu o lipsă gravă de ofertă. În acest moment, practic nu există spații libere în Kazahstan, Georgia, Armenia, Kârgâzstan și Tadjikistan, iar în Uzbekistan și Belarus, spațiul disponibil este limitat.

Lipsa infrastructurii de depozitare complică prin urmare creșterea importurilor paralele în Rusia, spune unul dintre operatorii logistici.

Una dintre soluții este ca firmele rusești din țările CSI să comande construirea de depozite care să le satisfacă nevoile, a explicat Anton Aliabiev, director al departamentului de depozite și proprietăți imobiliare industriale al companiei CORE.XP.

Dar, potrivit acestuia, problema este lipsa dezvoltatorilor profesioniști de parcuri logistice din aceste țări. De asemenea, în țările CSI nu există atât de multe terenuri pregătite pentru construcția de depozite.

Urmărește-ne pe Google News