Datele arată că Europa a cumpărat o cantitate record de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia, anul trecut.
Jan-Eric Fähnrich, analist de gaze la Rystad Energy, a declarat că fluxurile de GNL nu doar că sunt în creștere, ci au ajuns „la niveluri record”.
Europa a redus semnificativ importurile masive de gaz rusesc prin conducte, de la începutul războiului din Ucraina, dar a cumpărat tot mai multe livrări de GNL din mai multe țări, inclusiv din Rusia. Anul trecut, Rusia a depășit Qatar, devenind al doilea cel mai mare furnizor de GNL pentru Europa, după SUA.
În anul 2024, Europa a importat 49,5 miliarde de metri cubi de gaz rusesc prin conducte și încă 24,2 de metri cubi sub formă lichidă rece pe nave, potrivit lui Fähnrich. O parte din GNL va fi revândut în alte țări, a adăugat el.
Cifrele au fost dezvăluite la câteva zile după ce Ucraina a oprit fluxurile de gaz rusesc prin conductele sale.
Militanții au susținut că UE își subminează sprijinul pentru Ucraina și propriile obiective climatice, continuând să plătească Rusiei pentru combustibili care aruncă particule de încălzire a planetei atunci când sunt arse.
Datele de la Centrul pentru Cercetare în Energie și Aer Curat (Crea), ale cărui cifre diferă ușor de cele ale Rystad, arată că importurile UE de GNL rusesc au ajuns la 7,32 miliarde de euro în 2024. Ele au înregistrat o creștere de 14% față de anul anterior, aducând importurile la 17,5 milioane de tone.
„Motivul creșterii este destul de simplu,” a declarat Vaibhav Raghunandan, analist rus la Crea.
„GNL rusesc este oferit la un preț mai mic decât furnizorii alternativi. Fără sancțiuni asupra acestui produs, companiile acționează în propriul interes și cumpără tot mai mult gaz de la cel mai ieftin furnizor”, explică specialistul.
După expirarea unui acord de cinci ani, gazul rusesc a încetat să mai fie transportat către statele UE prin Ucraina, marcând sfârșitul unei înțelegeri care a durat decenii. Potrivit BBC, acest lucru reprezintă o schimbare semnificativă în peisajul energetic european, cu implicații strategice și simbolice majore. Pentru agenția de presă Reuters, momentul reprezintă sfârșitul deceniilor de dominație a Moscovei asupra piețelor energetice europene.