Propunerea legislativă este semnată de un grup de senatori PDL, între care şi actualul ministru al economiei, Ion Ariton. Legea prevede că de anul viitor cota unică de impozit este de 10% şi se aplică asupra venitului din activităţi independente, din salarii, din cedarea folosinţei bunurilor, din dividende, din investiţii, din pensii, din activităţi agricole, din premii sau din alte surse.
Guvernul nu susţine măsura
În punctul de vedere transmis Senatului, reprezentanţii Executivului precizează însă că optează pentru menţinerea cotei de impozitare de 16% şi, prin urmare, nu susţin adoptarea acestei propuneri legislative.
Surse din arcul guvernamental au subliniat că în acordul de împrumut semnat de România cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) se precizează clar menţinerea, pentru anul viitor, a cotei unice la nivelul de 16%. Acest lucru ar permite Cabinetului Boc să se încadreze în ţinta de deficit bugetar de 6,8%, convenită cu FMI.
Pentru a fi pusă în aplicarea măsura de scădere a cotei unice de la 16% la 10%, trebuie ca proiectul legislativ să fie votat de plenul Senatului. Urmează apoi discuţiile şi votul din Camera Deputaţilor, după care promulgarea noii legi de către preşedintele Traian Băsescu.
Dispute pe încasările la buget
Executivul estimează că aplicarea cotei unice de 10% ar duce la un deficit de 5,2 milioane de lei la buget în 2011. Senatorii spun că, dimpotrivă, scăderea cotei unice va creşte încasările la buget. “Am mers pe exemplele altor ţări din zonă, Ungaria, Bulgaria, şi nu vedem de ce în România nu s-ar putea face acelaşi lucru. S-a dovedit, atunci când s-a redus cota de la 25% la 16%, că veniturile la buget nu au scăzut, ci au crescut. Reducerea cotei de impozitare a condus la încasări mai mari”, a spus senatorul Ovidiu Marian, preşedintele comisie de buget.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!