Florescu Alexandru, Targoviste: „Pentru terenurile agricole, aflate in intravilanul localitatii, neocupate de constructii, se plateste impozit pentru perioada 1999-2002?”
Actul normativ care reglementeaza aceasta situatie este OG nr. 36/2002. Potrivit art. 11 din aceasta ordonanta, „contribuabilii care detin in proprietate terenuri situate in municipii, orase si comune, in intravilanul sau in extravilanul localitatilor datoreaza impozit pe teren”. Prin contribuabil se intelege asadar persoana care detine in proprietate teren.
Conform aceleiasi ordonante, impozitul pe teren se stabileste anual, in suma fixa pe metru patrat de teren, in mod diferentiat, in intravilanul localitatilor, pe ranguri de zone, potrivit anexelor la ordonanta. Incadrarea terenurilor pe zone si categorii de folosinta, in intravilan si extravilan, se face de catre consiliile locale, pe baza documentatiei de amenajare a teritoriului si de urbanism, a registrelor agricole, evidentelor specifice cadastrului imobiliar-edilitar sau pe baza altor evidente agricole ori cadastrale.
Intrucat in cuprinsul ordonantei nu se face precizare expresa cu privire la data inceperii aplicarii dispozitiilor pe care le reglementeaza, acestea se aplica din momentul publicarii ordonantei in Monitorul Oficial, adica 2 februarie 2002. Altfel spus, impozitul pe teren va fi datorat incepand cu aceasta data.
Precizam de asemenea ca, pe data aplicarii dispozitiilor OG nr. 36/2002, au fost abrogate, printre altele, si urmatoarele acte normative:
– Legea nr. 34/1994 privind impozitul pe terenul agricol;
– HG nr. 507/1994 pentru aprobarea Instructiunilor privind metodologia de calcul si de regularizare a impozitului pe venitul agricol si formularistica corespunzatoare referitoare la asezarea si urmarirea impozitelor si taxelor locale;
– OUG nr. 44/1997 privind suspendarea impozitului pe venitul agricol;
– Legea nr. 27/1994 privind impozitele si taxele locale;
– Orice alte dispozitii contrare OG nr. 36/2002.
Numai o Ordonanta de Urgenta poate abroga o lege, fie facand in mod expres aceasta precizare, fie in mod implicit, prin dispozitiile contrare pe care le cuprinde.

 
 

Urmărește-ne pe Google News