Potrivit proiectului de lege, „bacşişul este definit în vederea evidenţierii acestor sume pe bonul fiscal, instituirea obligaţiei de evidenţiere pe bonul fiscal a bacşişului încasat de la clienţi, în cazul serviciilor de restaurant, baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor, indiferent de modalitatea de plată a acestuia”.

Evidenţierea bacşişului pe bonul fiscal nu este obligatorie pentru livrările la domiciliu.

Bacşişul se introduce în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea „bacşiş”.

Valoarea bacşişului, în economie, ajunge între 750 milioane lei şi 1,5 miliarde lei

Pentru salariat, sumele provenite din bacşiş sunt calificate ca venituri din alte surse, fiind supuse impunerii prin reţinere la sursă la momentul acordării veniturilor de către plătitorii de venituri. Astfel, veniturile nu se cuprind în baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale.

Potrivit proiectului de lege, valoarea bacşişului încasat în sectorul economic ar fi, între 750 milioane lei şi 1,5 miliarde lei.

Teodorovici afirmă că, în prezent, în România, bacşişul reprezintă o practică întâlnită frecvent, în special în domeniul restaurantelor şi barurilor, valoarea totală a sumelor de această natură plătite şi respectiv încasate fiind considerabilă.

„Cifra de afaceri a sectorului economic vizat este semnificativă la nivelul economiei naţionale, circa 15 miliarde lei, ceea ce înseamnă că şi valoarea bacşişului încasat în acest sector este semnificativ, în evaluarea noastră între 750 milioane lei şi 1,5 miliarde lei. Aceste venituri ale angajaţilor din sector sunt nefiscalizate”, se precizează în proiectul semnat de Eugen Teodorovici.

Ce spune iniţiatorul: Reprezentanţii HORECA au cerut reglementarea bacşişului

Potrivit lui Eugen Teodorovici, au existat solicitări, din partea reprezentanţilor din domeniul HORECA, privind reglementarea bacşişului în domeniu

Ministrul dă şi exemplul altor state din Europa şi din lume, care au introdus acest bacşiş.

  • În Italia, Elveţia, Columbia, Egipt şi Bolivia, bacşişul se evidenţiază pe nota de plată, dar se obişnuieşte şi un bacşiş extra
  • În Argentina, Franţa şi Brazilia, bacşişul este inclus în nota de plată şi nu se aşteaptă nimic în plus
  • În ţări precum Germania, Marea Britanie, Cehia, Croaţia, Canada, Turcia, Grecia, Spania, clientul lasă între 10% şi 20%
  • În SUA, cele mai noi reglementpri, propuse în 2017, prevăd că bacşişul să revină angajatorului în totalitate, iar acesta să decidă împărţirea între personalul de servire şi cel din bucătărie. Acesta poate însă să decidă şi să păstreze integral bacşişul. Angajatul are obligaţia să îşi declare veniturile din bacşişuri, ce sunt taxate cu 8%


 
 

Urmărește-ne pe Google News