Imagine cu bancile goale in timpul sedintei de plen, in Palatul Parlamentului din Bucuresti, joi, 23 aprilie 2020. Camera Deputatilor s-a intrunit in sedinta, joi, cu participarea efectiva a liderilor grupurilor parlamentare, initiatorilor proiectelor si a presedintilor comisiilor de specialitate, restul deputatilor participand online, in contextul decretarii Starii de Urgenta din cauza raspandirii infectiei cu coronavirus (COVID-19). ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO
Parlamentul a decis miercuri impozitarea pensiilor speciale de peste 2.000 de lei cu până la 85%. Proiectul PSD a fost susţinut de toate grupurile parlamentare.
UPDATE 15:00 Proiectul a fost aprobat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, cu 307 voturi „pentru” şi doar unul împotrivă.
„Trăim o nouă miercure albă. Au fost destule marţi negre, văd că apar miercure albe, în care parlamentul întoarce faţa către popor şi ascultă ce zice poporul”, a declarat Florin Roman, liderul deputaţilor PNL.
Proiectul a fost iniţiat de PSD, dar a primit sprijinul tuturor grupurilor parlamentare.
Plajele de impozitare pleacă de la 2.000 de lei, unde taxarea va fi de 10%, până la 7.000 de lei. Pensiile speciale peste 7.000 de lei vor fi taxate cu 85%.
Proiectul merge acum la președintele Klaus Iohannis pentru la promulgare.
Ultima lege privind eliminarea pensiilor speciale a fost declarată neconstituțională de CCR, după o sesizare a Înaltei Curți de Casație și Justiție și a Avocatului Poporului. În legea respectivă erau eliminate pensiile speciale, cu excepția celor militare și ale magistraților.
În total, pensiile speciale reprezintă 114 milioane de lei, iar cea mai mare parte vine de la bugetul de stat, deoarece acestea nu sunt calculate în baza contributivităţii la sistemul de pensii, ci în funcţie de un anumit procent din ultimul salariu încasat înainte de pensionare.