Ministerul Finanțelor spune, însă, că merge mai departe cu impozitarea pensiilor, chiar dacă nu prin ordonanță.

Mecanismul nu e gata

„Eu merg mai departe. Nu e în ordonanţă pentru că este un mecanism la care încă se lucrează şi vom vedea în ce formă mergem mai departe, având în vedere că şi în Parlament există două iniţiative legislative, ştiţi foarte bine, şi atunci acest mecanism practic va fi trimis de Guvern într-o formă sau alta, vedem, fie ordonanţă, fie proiect de lege, care în septembrie ar trebui să fie închis ca şi subiect şi mai ales aş fi foarte interesat să văd acolo acei parlamentari care, ştiţi foarte bine, spuneau că fac foarte multe şi acum vor avea ocazia să facă ce au spus”, a declarat, marți, Teodorovici.

Ministerul Finanțelor a făcut public proiectul de ordonanță privind unele măsuri fiscal-bugetare și cel privind rectificarea bugetară.

Cum era planul

Anterior, se discuta de taxarea cu 30% a pensiilor speciale de peste 7.000 de lei, pentru sumele care depășesc acest nivel, și cu 50% a celor peste 10.000 de lei.

Planul era de taxare doar a sumelor care depășesc aceste plafoane, în vreme ce cotele respective nu se aplicau pensiilor bazate pe contribuții.

În acest moment, toate pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate, iar cele peste acest nivel sunt taxate cu 10%.

Taxarea sucurilor și creșterea accizelor la țigări rămân

În proiectul de ordonanță apar în continuare taxa pe sucurile cu zahăr și creșterea accizelor la țigări.

Acestea vor duce la scumpirea băuturilor carbogazoase și a țigărilor.

Se amână și eliminarea sporului de periculozitate

Între măsurile analizate de către Guvern mai era și eliminarea sporului de condiții vătămătoare, de 15% din salariu, însă Teodorovici a anunțat că măsura ”nu intră acum în discuție”.

Planul era de înlocuire a acestui spor cu o sumă fixă și păstrarea sa doar pentru angajații din Poliție, Justiție, Educație și Sănătate.

Se taxează bacșișul

Dacă impozitarea pensiilor speciale a fost scoasă din proiect ar putea apărea acum o altă taxă, de data aceasta pe bacșiș. Aceasta ar urma să fie fie gata până la finele lunii august.

Aceasta a mai fost reglementată în anul 2015, în precedentul mandat la Finanțe al lui Eugen Teodorovici, dar măsura a fost eliminată după doar câteva zile de aplicare, deoarece era extrem de greu de aplicat.

”Dacă există o propunere de text colegii mei de la Ministerul de Finanţe, de la Departamentul legislaţie, inclusiv doamna preşedinte (Mirela Călugăreanu, șefa Fiscului – n.r.) pe zona de aplicare a acestei măsuri, dacă în următoarele zile pregătesc textul de act normativ primar şi după aceea secundar, noi până la final de august am şi anunţat, o să avem postate chiar în zilele următoare un set de modificări, propuneri, venite, la fel din economie, pe zona de Cod Fiscal şi de Procedură Fiscală, la care se pot adăuga şi acestea astfel că până la final de august să reglementăm această speţă”, a mai spus Teodorovici.

Măsura nu ar fi luată pentru a crește veniturile la buget.

Dragoş Anastasiu, membru al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR), a afirmat că industria de profil dorește foarte mult reglementarea bacșișului și o consideră benefică.

De ce e nevoie de bani

Oficialii neagă că ar fi probleme cu banii, însă deficitul bugetar al României s-a ridicat la aproape 20 de miliarde de lei în primele 6 luni ale anului, echivalentul a 2% din Produsul Intern Brut (PIB).

Tratatele europene obligă România să nu depășească nivelul de 3% din PIB, dar acest lucru va fi foarte greu, deoarece din luna septembrie se aplică și majorarea pensiilor.

Guvernul discută de mai multe săptămâni o serie de măsuri de austeritate.

Între acestea se regăsesc reducerea numărului de secretari de stat cu 50%, încetarea detașărilor în ministere, stoparea cumulării pensiei cu salariul la stat și eliminarea facilităților de călătorie pentru studenți.

Urmărește-ne pe Google News