Anul 2008 aduce cateva modificari ale Codului Fiscal atat pentru persoanele fizice, cat si pentru cele juridice. Astfel, chiar din primele zile ale noului an, salariatii cu venituri mari platesc mai mult pentru asigurarile sociale. Iata insa care sunt principalele schimbari:

– Majorarea plafonului privind venitul neimpozabil din pensii de la 900 lei la 1.000 de lei. 
– Salariatii cu venituri de peste 2.000 de lei vor contribui mai mult la asigurarile sociale. Astfel, acestor salariati li se vor retine in plus cateva sute de lei. 
– Angajatii vor trebui sa plateasca contributiile de asigurari sociale pentru tot venitul salarial brut, si nu pe cel de baza asa cum se intampla pana acum. Astfel, se va retine 9,5% din prime, sporuri sau ore suplimentare.
– Romanii care lucreaza intr-o tara unde impozitul pe venit este mai mic decat in Romania vor trebui sa plateasca statului roman diferenta dintre 16% si cota din tara respectiva. 
– Sunt incluse in categoria veniturilor impozabile veniturile obtinute de titularii brevetelor de inventie prin cesionarea acestora.
– Veniturile sub forma de premii sunt impuse, prin retinere la sursa, cu o cota de 16% aplicata asupra venitului net realizat din fiecare premiu. Veniturile din jocuri de noroc vor fi impozitate, prin retinere la sursa, cu o cota de 20% aplicata asupra venitului net care nu depaseste 10.000 de lei si cu o cota de 25% aplicata asupra sumelor care depasesc 10.000 de lei. Nu vor fi impozitate veniturile obtinute din premii si din jocuri de noroc, in bani sau in natura, sub 600 de lei. 
– Microintreprinderile platesc impozit de 2,5% din cifra de afaceri. Pana acum, veniturile obtinute de acestea erau impozitate cu 2%.
– In ceea ce priveste impozitul pe profit, noul Cod Fiscal clarifica regimul fiscal aplicabil cheltuielilor cu pierde-rile tehnologice, cu transportul si cazarea salariatilor, precum si celor legate de stocuri si mijloace fixe distruse, ca urmare a unor calamitati naturale.

Reduceri pentru plata integrala

Taxele si impozitele locale raman in acest an la nivelul celor din 2007. Acestea se pot plati la Directia de impozite si taxe locale, precum si la unitatile CEC sau la oficiile postale din toata tara. Conform reglementarilor in vigoare, impozitul pe cladiri se plateste anual, in doua rate egale, pana la datele de 31 martie si 30 septembrie inclusiv. Impozitul anual pe cladiri de pana la 50 lei, inclusiv, trebuie achitat integral pana la 31 martie. Contribuabilii care vor achita impozitele integral pana la aceasta data au o reducere de 10%, potrivit Codului Fiscal.

Urmărește-ne pe Google News