Cuprins:
Excepție fac contribuabilii care au deschis acțiuni în instanță
În ciuda hotărârilor judecătorești, cei care au plătit deja impozitele majorate nelegal nu își mai pot recupera banii. Excepție fac contribuabilii care au deschis acțiuni în instanță.
Legislația din domeniul fiscal prevede că valoarea taxelor și impozitelor locale trebuie aprobate prin hotărâri de consiliu local până la finalul anului precedent. Spre exemplu, hotărârea de stabilire a taxelor și impozitelor locale din Timișoara pentru anul 2024 a fost aprobată în 2023, iar pentru 2025, decizia urmează să fie aprobată într-o ședință organizată până la finalul anului 2024.
„Vrem tratament egal la activitate similară”
În 2021, prin hotărârea care a stabilit impozitele pentru anul 2022, timișorenii cu statut de persoane fizice care dețin spații cu altă destinație (nerezidențiale) au primit informația că impozitul pentru astfel de clădiri va fi majorat de trei ori și adus la nivelul dărilor locale plătite de firmele care dețin spații comerciale.
„Vrem tratament egal la activitate similară. Nu avem mămăiţa simbolică cu brâul de lână, nici milionarul veros şi necruţător. Nu tratăm în clişee. Impozitul şi politica fiscală sunt o aritmetică simplă. Încercăm să acordăm un tratament egal, atâta tot”, spunea Matei Creiveanu, city managerul Timișoarei, la dezbaterea publică din toamna anului 2021, când au fost votate impozitele pentru anul 2022.
Două hotărâri de majorare, declarate ilegale
Având majoritate în Consiliul Local, primarul Dominic Fritz a obținut, pentru anul 2022, majorarea impozitelor pentru clădiri nerezidențiale deținute de persoane fizice. Același lucru s-a întâmplat la hotărârea din 2022, când au fost stabilite impozitele și taxele locale pentru anul 2023.
Atât hotărârea de stabilire a impozitelor din 2022, cât și cea referitoare la dările din 2023 au fost atacate în instanță. Într-unul dintre cazuri, reclamant a fost avocatul Anton Trăilescu, iar în altul, notarul Adina Motica. În ambele cazuri, acțiunile în instanță au fost deschise de Alin Trăilescu. Avocatul a obținut sentințe definitive de anulare a hotărârilor prin care impozitul pentru clădiri nerezidențiale deținute de persoane fizice a fost majorat de trei ori.
Argumentele judecătorilor
Practic, hotărârile au fost anulate pentru că, înainte de a aproba majorările, Consiliul Local Timișoara era obligat să adopte o hotărâre prin care să justifice necesitatea majorării, lucru care nu s-a întâmplat. Astfel, judecătorii au reținut că „pârâtul Consiliul Local nu a făcut dovada că anterior adoptării actului administrativ contestat ar exista vreo hotărâre a autorităţii deliberative prin care să fie stabilite criteriile economice, sociale, geografice, urbanistice, precum şi necesităţile bugetare locale care să justifice majorarea impozitului”.
Consiliul Local Timișoara nu dorește restituirea diferenței
Până la finalizarea proceselor prin care hotărârile referitoare la impozitele din 2022 și 2023 au fost anulate, Direcția Fiscală a Primăriei Timișoara a încasat impozite majorate. În ciuda opiniei avocatului Trăilescu, care susținea că odată anulate hotărârile, impozitele trebuie restituite, municipalitatea a stabilit că impozite nemajorate pot plăti doar cei care au deschis proces de anulare a hotărârii, pentru ceilalți aplicându-se hotărârile de majorare.
„Aplicarea hotărârilor judecătorești irevocabile prin care se anulează aceste acte normative produc efecte numai pentru viitor. Hotărârile nu pot produce efecte pentru trecut față de persoanele care au fost terți în litigiul prin care s-au anulat aceste hotărâri”, explica șefa Direcției Fiscale a Municipiului Timișoara (DFMT), Carmina Nițescu.
Procesul care confirmă poziția Direcției Fiscale
Pentru că Direcția Fiscală a Municipiului Timișoara a refuzat să le restituie impozitul încasat în 2022, în baza hotărârii care a fost declarată ulterior nelegală, doi timișoreni (coproprietari ai aceluiași imobil) au dat în judecată DFMT, cerând ca fiecăruia să îi fie restituită suma de 16.076 de lei. Judecătorii au dat dreptate Direcției Fiscale, stabilind că „raporturile juridice și efectele juridice ale actului normativ se localizează începând cu data rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești prin care s-a anulat actul respectiv”.
„Tribunalul reține că în mod întemeiat a respins pârâta solicitările reclamanților privind restituirea și recalcularea impozitului pe clădiri achitat pentru anul 2022, având în vedere că respectivul impozit a fost achitat în 14.03.2022, iar HCLMT 459/2021, în baza căreia s-a calculat impozitul, nu mai produce efecte începând cu data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care s-a anulat actul respectiv (8.06.2023), însă doar pentru viitor, așa cum rezultă din prevederea art. 23 din Legea 554/2004”, se arată în hotărârea Tribunalului Timiș, menținută printr-o decizie definitivă a Curții de Apel Timișoara.
Dominic Fritz: „Nu există o anulare retroactivă”
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a declarat pentru Libertatea că nu se pune problema restituirii impozitelor încasate în baza hotărârilor declarate nelegale pentru că „legea este foarte clară”. „Nu există o anulare retroactivă a unui act administrativ. În momentul în care el a produs efecte juridice, acestea rămân în picioare. Este un principiu pe care se bazează tot sistemul nostru juridic”, a declarat Dominic Fritz pentru Libertatea.
Edilul a spus că Primăria Timișoara a ținut cont de argumentele instanței și nu se așteaptă la noi anulări din motive procedurale. „Instanța a considerat că ar fi trebuit să luăm niște măsuri de procedură în plus. Facem acum exact ce ne-a cerut instanța anul trecut și de aceea nu mă aștept ca anul acesta să avem aceleași probleme. Cotele pe care le-am stabilit sunt prevăzute de lege, nu am inventat noi o nouă formulă de impozitare”, a mai explicat Fritz pentru Libertatea.
Procesele care ar putea complica lucrurile
Avocatul Alin Trăilescu, care a obținut anularea HCL-urilor pentru anii 2022 și 2023, a explicat pentru Libertatea că pentru 2022 a fost deschis un singur proces, dar pentru 2023 au fost inițiate mai multe litigii, unul singur fiind soluționat definitiv până acum.
Avocatul Trăilescu susține că, în cazul în care instanța decide în procesele încă nefinalizate că problema a fost deja tranșată în procesul finalizat deja, timișorenii care au plătit impozite majorate nelegal au argument să solicite restituirea chiar dacă nu au făcut parte din procesele împotriva Direcției Fiscale.
„Dacă sunt promovate mai multe acțiuni cu același obiect și se soluționează una favorabil, iar celelalte se resping ca rămase fără obiect, ar însemna, potrivit viziunii Direcției Fiscale, să aibă dreptul la restituirea impozitului o singură persoană, pentru care s-a anulat hotărârea prima dată. Ceilalți, deși au promovat asemenea acțiuni, dacă au rămas pe parcursul timpului fără obiect, nu ar mai avea dreptul să recupereze impozitul, ceea ce e absurd”, a declarat avocatul Alin Trăilescu, pentru Libertatea.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro