Mădălina Ilie a fost întotdeauna fascinată de mâncare, de bucătărie, de drumul pe care îl parcurge hrana noastră din grădină sau de la fermă până în bucătărie. A studiat de mică întregul lanț, fără măcar să știe că învață. Bunicul ei o lua cu el la restaurantele pe care le gestiona în județul Timiș.
“Copil fiind, eram ca o sugativă de informație și îmi plăcea foarte mult domeniul. Făceam tot felul de lucruri cu el și mică fiind, am învățat multe, de la materia primă până la vânzarea produselor către client. Și am zis că ce fac azi e un tribut al acelei perioade. Cred că mi-a rămas în subconștient, undeva mi s-a conturat dorința de a revoluționa această industrie”, spune Mădălina, fondatoarea unui start-up, Manna Foods Solutions.
“Mâncare personalizată, echilibrată nutrițional, acces facil, ready to eat”
Domeniul ei de interes poartă numele de “food exploration” și se referă la extinderea noțiunii de alimentație, schimbarea felului în care ne raportăm la propria farfurie. La faptul că sendvișul pentru școală nu va mai fi pregătit de mama dimineața, ci printat în trei minute pe holul școlii, de exemplu.
Pare SF, dar Mădălina dă asigurări că e doar începutul. Industria alimentară se adaptează și o face cu pași foarte rapizi.
Cerințele oamenilor de pe glob sunt din ce în ce mai pretențioase. Direcția este către mâncare personalizată, echilibrată nutrițional, acces facil, ready to eat, adică imediat ce o produci să o și consumi
Mădălina Ilie, fondator Manna Foods Solutions
În urmă cu doi ani, când au avut ideea de a crea proiectul Reebo, adică roboțelul care-ți imprimă mâncarea sub ochii tăi, au explorat piața de până atunci. Există alte imprimante 3D în lume, dar au toate cam aceleași probleme: puține capete de depunere a materialului alimentar și capacitate redusă a cartușelor. “Reebo poate avea peste 10 capete de depunere și capacitate mare de cartușe, putem ajunge per cartuș până la 8 kilograme de pastă”, prezintă câteva dintre specificațiile tehnice.
E zgârcită cu informațiile tehnice, fiindcă trebuie să-și protejeze prototipul. Ne explică însă care va fi experiența clientului.
“Această imprimantă Reebo este o imprimantă alimentară 3D, concepută să funcționeze în sistem vending machine (automat de mâncare, n.red.). Există un meniu, există zona unde plătești produsul și aștepți produsul până la trei minute să-ți fie livrat. Pe partea de prototip experimental, la ce avem acum, servește prăjituri și sendvișuri, dar se pot extinde produsele. Înseamnă foarte multe opțiuni de gusturi. Adică în loc să am doar ciocolată și vanilie, pot să am ciocolată, vanilie, căpșuni, frișcă și caramel. Putem să satisfacem o gamă largă de gusturi”, explică fondatoarea companiei.
În loc de carne, carne-pastă
Practic alegi produsul, gusturile, poți alege chiar și numărul de calorii și gata! Mâncarea va fi fără conservanți, fiindcă vor fi doar alimente proaspete, ne asigură antreprenoarea: “Sunt produse 100% naturale, pentru că noi folosim ingrediente naturale: carne, legume, fructe. Partea bună este că nu au nevoie de conservanți, sunt pe perioade de valabilitate scurtă toate pastele concepute, iar interiorul echipamentului este mediu controlat, rece. Echipamentul este prevăzut cu lămpi UV, acestea împiedică formarea de microorganisme și bacterii.”
În plus, produsul finit nu are nevoie de coacere ulterioară, așa cum se întâmplă la alte imprimante inventate în lume.
Cei care au emoții cu acest produs nou, să se gândească că singura diferență este de textură. Carnea dintr-un sendviș va fi practic sub formă de pastă, dar gustul va fi același. La fel și legumele, și brânzeturile.
Mădălina a degustat din toate produsele și cel mai mult i-a plăcut prăjitura cu caise, vanilie și ciocolată.
Pe piață, din 2024
Până în 2024, Mădălina speră ca prototipul Reebo să poată ajunge pe piață. Pentru asta, va lăsa publicul să se obișnuiască cu ideea că și mâncarea evoluează în ritm cu lumea.
“Stilul alimentar pe care noi îl vedem astăzi, friptura de la bunica și minunata prăjitură de la mama și așa mai departe, toate vor fi niște produse care rămân undeva, devin nostalgie. Se va merge foarte mult pe eficiență, pe rapiditate. Mașinăriile și toată evoluția tehnologică duc în acest sens. Mașinile au abilitatea de a livra rapid bunurile”, explică Mădălina pentru sceptici. Și când mâncarea e gata servită de o mașinărie ca Reebo, ai mai mult timp ocupat cu alte lucruri.
Chiar dacă omenirea nu e pregătită încă să lase telul și cuțitul din mână, e bine de știut că există alternativă. Și încă una românească.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro