Decizia a fost adoptată cu 518 voturi pentru, 56 împotrivă și 61 de abțineri. Conform sursei originale, europarlamentara suedeză Karin Karlsbro a declarat: ,,Rusia trebuie să plătească pentru distrugerea Ucrainei”.

Eurodeputatul român Siegfried Mureșan a subliniat: ,,Prin sprijinirea Ucrainei, investim în securitatea noastră” . Pe de altă parte, eurodeputatul francez Thierry Mariani a criticat împrumutul, spunând că este ,,impus de Comisia Europeană pentru a menține în viață un stat deja afectat de corupție cu mult înainte de război” .

Consiliul UE, care reprezintă statele membre, a dat undă verde pe 9 octombrie și va trebui să-și dea acordul final înainte de primele plăți, programate pentru începutul lui 2025. Active rusești în valoare de aproximativ 280 de miliarde de euro au fost înghețate în UE după invazia rusă în Ucraina din februarie 2022, dintre care 90% se află în Belgia, la sediul Euroclear, un organism internațional de depozitare de fonduri.

Aceste active sunt preconizate să genereze între 2,5 și 3 miliarde de euro anual, bani ce vor ajuta la înarmarea Ucrainei și finanțarea reconstrucției postbelice. Țările G7 au convenit asupra unui împrumut global de până la 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina, finanțat din dobânda produsă de activele rusești înghețate. Statele Unite, Canada, Marea Britanie și Japonia urmează să decidă în ce măsură vor participa la acest împrumut.

Urmărește-ne pe Google News