UPDATE vineri ora 00.08: Poliția din Republica Cehă a anunțat joi seară că 14 persoane au fost ucise în sângerosul atac armat din capitala Praga, notează BBC News, punctând principalele informații despre evenimentele din ultimele ore.

Iată ce se știe sigur până acum:

  • Poliția a început să-l caute pe tânărul în vârstă de 24 de ani, care era student, cu trei ore înainte de masacru, după ce tatăl acestuia a fost găsit mort într-un sat situat la vest de Praga.
  • Șeful poliției cehe a declarat reporterilor că bărbatul „a vrut să se sinucidă”.
  • Poliția a început să evacueze o clădire a Universității Caroliană din centrul Pragăi, unde studentul ceh urma să țină o prelegere, dar acesta s-a dus într-o altă claădire a Facultății de Arte.
  • La ora locală 15:00 (14:00 GMT), poliția a primit primele apeluri despre împușcăturile din centrul orașului.
  • Toate victimele au fost împușcate mortal în interiorul clădirii. Alte 25 de persoane au fost rănite.
  • Poliția a anunțat că tânărul înarmat avea un „arsenal uriaș de arme și muniții” și i-a lăudat pe ofițeri pentru că au acționat rapid ș iau prevenit astfel alte decese.
  • La 20 de minute după începerea împușcăturilor, poliția a găsit cadavrul atacatorului.
  • În cadrul unei conferințe de presă de joi seară, oficialii cehi au declarat că investighează dacă suspectul este vinovat de uciderea unui bărbat și a fetiței acestuia, într-o pădure din apropierea orașului Praga, incident care a avut loc săptămâna trecută.

UPDATE 22.28: Ministrul ceh de interne, Vit Rakusan, a declarat, în cadrul conferinței de presă de joi seară, că un număr mare de arme a fost găsit în clădirea universității.

„Am fi putut avea mai multe zeci de victime fără o reacție rapidă din partea poliției”, a adăugat Rakusan, citat de BBC News.

UPDATE 22.25: Autorul atacului armat este suspectat și de moartea a altor două persoane, au anunțat oficialii cehi, într-o conferință de presă. Acesta este bănuit că a ucis la întâmplare două persoane, în urmă cu o săptămână, în pădurea Klanovicky, în apropiere de Praga, relatează BBC News.

Totodată, autoritățile au anunțat că studentul ceh nu are deloc antecedente penale.

UPDATE 22.15: Șeful poliției cehe, Martin Vondrášek, a actualizat numărul persoanelor ucise în masacrul de la Universitatea Carolină din centrul orașului Praga, precizând că 14 persoane au murit și alte 25 au fost rănite, relatează CNN.

Vondrášek anunțase anterior că cel puțin 15 oameni au murit. El a adăugat că, dintre cei 25 de răniți, zece sunt în stare gravă.

Șeful poliției a actualizat bilanțul în timpul unei conferințe de presă organizate joi seară.

UPDATE 21.15: Premierul ceh Petr Fiala a transmis condoleanțe apropiaților victimelor ucise joi în masacrul de la Universitatea Carolină din Praga, relatează CNN și The Guardian.

Adresându-se națiunii într-un scurt discurs televizat, el a declarat că multe vieți tinere au fost pierdute în acest „atac fără sens”, pe care l-a catalogat drept un „act oribil”.

„Dragi concetățeni, mă adresez vouă în aceste momente foarte dificile. Am fost cu toții profund afectați astăzi de vestea tragicului atac asupra Facultății de Arte din centrul orașului Praga. Nu există absolut nicio explicație, nicio justificare pentru acest lucru. La fel ca mulți dintre voi, simt o tristețe profundă și dezgust față de această violență incomprehensibilă și brutală”, a declarat Fiala.

Premierul a mai spus că oficialii cred că a fost un incident izolat și că nu a fost un act de terorism sau un atac al unui grup organizat. De asemenea, el i-a asigurat pe oameni că nu mai există niciun pericol.

„Dragi cetățeni, vă rog să ne gândim la toți cei care și-au pierdut persoane dragi. Acest Crăciun va fi inimaginabil de trist pentru ei. Haideți să le împărtășim tristețea și durerea. În acest moment întunecat, ar trebui să ne unim și să ne respectăm unii pe alții, pentru a ne arăta respectul față de victime”, a spus Fiala.

UPDATE 20.45: Șeful poliției cehe a prezentat filmul desfășurării atacului.

UPDATE 19.13: Autoritățile din Praga au anunțat că bilanțul deceselor a crescut. Cel puțin 15 persoane au murit și alte 24 au fost rănite.

Atacatorul a fost identificat drept un student în vârstă de 24 de ani al Facultății de Arte de la Universitatea Carolină din Praga, însă motivul atacului este încă necunoscut.

Poliția cehă a mai anunțat și că, înainte de a deschide focul în Facultate, acesta și-a ucis tatăl. Totodată, poliția cehă a precizat că atacul armat „nu are legătură cu terorismul internațional”.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

UPDATE 18.30: Autoritățile au anunțat că au fost identificate 24 de persoane rănite. Totodată, potrivit bilanțului anunțat de paramedici, 11 oameni sunt grav răniți, opt au răni moderate, iar cinci sunt ușor răniți. Toate victimele au fost transportate la spital, relatează site-ul ceh idnes.cz. Numărul persoanelor ucise a fost reconfirmat la 10.

Poliția a anunțat că a evacuat întreaga clădire a Facultății de Filosofie din Praga, din Piața Jan Palach. Acolo se fac cercetări pirotehnice.

Într-o postare pe rețeaua de socializare X, președintele ceh, Petr Pavel, se declară „șocat de evenimentele” de la Praga și își exprimă „sincerele condoleanțe familiilor și rudelor victimelor”. De asemenea, el le-a mulțumit locuitorilor din Praga pentru că „au respectat instrucțiunile forțelor de securitate”, potrivit BBC.

UPDATE 18.03: Cel puțin zece oameni au fost uciși, în Praga, în urma atacului armat, iar alți nouă sunt grav răniți, anunță serviciile de intervenție din Praga. Atacatorul a murit și el, astfel că bilanțul total al deceselor este de 11, precizează autoritățile cehe.

În același timp, Poliția din Praga a anunțat că studenții Facultății încă sunt evacuați din Facultatea de Arte.

Atacul armat este cel mai grav din istoria Republicii Cehe, scrie publicația cehă idnes.cz, care amintește și de celelalte împușcături care au îndoiliat țara. În 2015, opt persoane au fost ucise de un bărbat cu probleme psihice, care a deschis focul într-un restaurant. Un alt atac a avut loc în 2019, când șase persoane au fost împușcate la un spital din orașul Ostrava, de un bărbat care credea că suferă de o boală incurabilă.

***

Împușcăturile au avut locla Facultatea de Arte a Universității Carolină, situată în Piața Jan Palach. Mai mulți studenți s-au adăpostit pe acoperiș, pe o margine a clădirii, în încercarea de a scăpa de atacator.

Autoritățile au anunțat că întreaga piață și zona înconjurătoare au fost închise. „Dintr-o dată am auzit împușcături”, a declarat un martor care a spus că se afla la fața locului, pentru postul de știri ceh Mlada Fronta Dnes.

Targ Patience, un cetățean britanic-australian care se afla într-un apartament din apropierea locului faptei, a declarat pentru BBC că a auzit „multe focuri de armă”.

„M-am uitat pe balconul meu și am văzut poliția sosind. Câțiva ofițeri se chinuiau să-i oprească pe oamenii care se îndreptau spre scena” incidentului, a spus el.

Într-un mesaj publicat pe Twitter, poliția cehă a precizat că sunt „mai mulți morți” și „zeci de răniți“, dar și că atacatorul a fost „eliminat”.

„Atacatorul a fost eliminat! Întreaga clădire este în prezent evacuată, iar la fața locului sunt mai mulți morți și zeci de răniți”, au precizat polițiștii, în mesaj.

Universitatea Carolină este situată în Centrul Vechi din Praga, la aproximativ 500 de metri de istoricul Pod Charles, un magnet turistic.

Momentan, motivul atacului nu este cunoscut. Un e-mail adresat personalului de la Facultatea de Arte a Universității Carolină, citat de Reuters, avertiza că un trăgător se află într-una dintre clădirile facultății și le transmitea angajaților să „rămână pe loc”.

„Nu plecați nicăieri, dacă sunteți în birouri, încuiați-le și puneți mobila în fața ușii, stingeți luminile”, scria în e-mail.

Premierul ceh Petr Fiala a anunțat că și-a anulat programul în lumina „evenimentelor tragice”.

Foto: Profimedia Images

Urmărește-ne pe Google News