Mai mulți oameni de știință avertizează că este nevoie de o regândire a scopurilor campaniilor de vaccinare, avertizând că imunitatea de grup prin vaccinare nu va fi cel mai probabil atinsă prea curând, din cauza noilor tulpini ale virusului, precum cea din Africa de Sud.

Vaccinarea ar trebui să fie pragmatică și să se concentreze pe protejarea persoanelor vulnerabile, spun oamenii de știință, citați de cotidianul britanic.

Avertismentul vine după ce Universitatea Oxford și AstraZeneca au admis că vaccinul lor oferă foarte puțină protecție în cazul formelor ușoare și moderate de COVID provocate de varianta din Africa de Sud.

Concret, potrivit primelor rezultate, acest vaccin este eficient într-o proporție de numai 22% împotriva formelor moderate ale bolii cauzate de tulpina sud-africană.

Deocamdată, guvernul sud-african a decis să amâne debutul campaniei de vaccinare cu serul AstraZeneca. Asta în condițiile în care primele doze erau destinate prioritar celor 1,2 milioane de lucrători din domeniul sănătăţii.

În vreme ce decizia guvernului de la Pretoria este una logică, ținând cont că varianta dominantă în țară este cea sud-africană, îngrijorări au apărut deja și în alte colțuri ale lumii.

În Australia, autoritățile au intervenit pentru a calma nesiguranța și pentru a asigura că vaccinul AstraZeneca își va îndeplini principala misiune.

„În prezent nu există dovezi care să arate o reducere a eficacității vaccinurilor AstraZeneca și Pfizer în prevenirea cazurilor severe și a morții. Aceasta este sarcina fundamentală, să protejăm sănătatea”, a declarat ministrul australian al sănătății, Greg Hunt, citat de Reuters.

Semne de întrebare există și în Marea Britanie, unde vaccinul AstraZeneca se află în centrul campaniei de imunizare și a fost folosit inclusiv în cazul vârstnicilor de peste 55 de ani, lucru pe care statele UE au decis să nu îl facă, deocamdată.

Guvernul de la Londra a anunțat însă că va continua administrarea vaccinului, care funcționează bine împotriva variantei locale a virusului, cea dominantă în acest moment.

Doar aproximativ 100 de cazuri ale variantei sud-africane au fost depistate până acum în Marea Britanie.

„Trebuie să fim conştienţi că, şi acolo unde un vaccin are eficacitate redusă în prevenirea infecţiei, poate exista totuşi o bună eficacitate împotriva bolii severe, spitalizării şi decesului. Acest lucru are o importanţă vitală pentru protejarea sistemului nostru de sănătate”, a spus ministrul britanic pentru vaccinare, Nadhim Zahawi.

Protejarea persoanelor aflate la risc

Shabir Madhi, profesor de vaccinologie la Universitatea Witwatersrand, care a coordonat mai multe studii clinice pe vaccinuri în Africa de Sud, este unul dintre experții care cred că acesta este un moment în care autoritățile trebuie „să regândească scopurile vaccinării anti-COVID”, scrie The Guardian.

„Aceste concluzii recalibrează felul în care gândim combaterea virusului și schimbă țelul obținerii imunității de grup cu cel al protejării tuturor indivizilor la risc împotriva formelor severe ale bolii”, a spus acesta.

Această poziție a fost vehiculată și de Sarah Gilbert, profesor de vaccinologie la Oxford, care a subliniat că, chiar dacă vaccinul nu reduce numărul persoanelor infectate cu noile variante, el tot salvează vieți.

Ravi Gupta, profesor de microbiologie la Universitatea din Cambridge, a susținut ideea.

Acesta a subliniat că este mai pragmatic pentru autorități să adopte ideea că vaccinurile vor preveni bolile severe și decesele decât să atingă imunitatea de grup, în țări precum Africa de Sud.

Pentru a opri transmiterea – dacă acest lucru este posibil – ar trebui să livrăm cantități uriașe de doze de vaccin , care nu funcționează așa de bine, foarte rapid, a avertizat acesta.

„Probabil va trebui să ne schimbăm abordarea și să îi protejăm pe cei vulnerabili cu cele mai bune vaccinuri pe care le avem, care, chiar dacă nu opresc infectările, probabil vor preveni decesele”, a spus acesta.

Situația este mai puțin complicată deocamdată în țări precum Marea Britanie, unde vaccinurile funcționează împotriva variantelor locale, iar numărul persoanelor vaccinate este deja mare.

„Pentru că avem acces mai rapid la vaccinuri, putem fi mai ambițioși, dar fiecare țară își va urma propria strategie, apoi vor fi reluate călătoriile și va fi foarte greu să oprim aceste variante”, a adăugat acesta.

Vaccinare anuală împotriva COVID

Provocarea impusă de varianta sud-africană a virusului pare totodată să confirme că scenariul vaccinării anuale împotriva coronavirusului este unul tot mai sigur.

Ministrul britanic pentru vaccinare, Nadhim Zahawi, a avertizat deja că oamenii ar trebui să se aștepte la o vaccinare constantă, așa cum se procedează în cazul gripei obișnuite. Zahawi a precizat la BBC că această vaccinare ar putea fi anuală și ar putea avea loc în toamnă.

„Cred că este foarte probabil să mai fie nevoie de o nouă doză în toamnă și apoi de un vaccin anual, așa cum procedăm cu vaccinările împotriva gripei, unde te uiți la ce variantă de virus se răspândește în întreaga lume, produci rapid o variantă de vaccin și apoi vaccinezi și protejezi populația cu acea injecție”, a spus Zahawi.

Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) a anunțat deja că „s-a mobilizat eficient și rapid pentru a asigura că noile vaccinuri și tratamente vor fi administrate în momentul în care devin disponibile”, scrie Financial Times.

Oficialii NHS au spus că administrarea noilor doze la toamnă va coincide cu administrarea vaccinului antigripal.

Simon Stevens, director executiv al NHS, a declarat în fața unei comisii parlamentare că situația ideală ar fi cea în care „vaccinul anti-COVID și vaccinul antigripal ar fi combinate într-un singur vaccin”.

Urmărește-ne pe Google News