Doar unul din 10 oameni din întreaga lume va fi protejat împotriva COVID-19 în primul an după dezvoltarea unui vaccin, spun experții.
O analiză a capacității globale de producție arată că mai puțin de două miliarde de doze ar putea fi livrate în 2021, în condițiile în care un vaccin ar primi undă verde la începutul anului, notează site-ul postului de televiziune britanic.
Dar cum șapte din cele opt vaccinuri aflate în prezent în ultima fază de testare necesită efectuarea a două doze pentru fiecare persoană, asta înseamnă că doar aproximativ 12% din populația de 7,8 miliarde de oameni a planetei va fi imunizată.
Trebuie să fie clar că, în primă fază, nu toată lumea va avea acces la vaccin. Nu avem capacitatea de producție.
Doctorul Cleo Kontoravdi, profesor asociat la Imperial College London:
Chiar dacă ar fi dublată capacitatea de producție în următoarele 12 luni, tot nu ar rezolva problema. Doar jumătate din populația lumii va fi vaccinată până la sfârșitul lui 2022, în acest scenariu optimist, potrivit calculelor făcute de Coaliția pentru Inovare în Pregătirea pentru Epidemii.
Calculele confirmă alte estimări făcute zilele trecute de experți.
Luni, Adar Poonawalla, director executiv al Serum Institute of India (SII), a declarat că este posibil să nu existe suficient vaccin anti-COVID-19 până în 2024. “Va dura patru până la cinci ani până când toată lumea va primi vaccinul pe această planetă”.
Poonawalla a estimat că, dacă vaccinul anti-COVID-19 este un vaccin cu două doze, lumea ar avea nevoie de aproximativ 15 miliarde de doze.
Asta ar putea însemna că unele restricții privind circulația, precum și măsurile de distanțare socială, ar putea rămâne în vigoare pentru alți câțiva ani.
Alte obstacole
Oricum, producerea unor cantități mari de doze de vaccin este doar unul dintre obstacolele care trebuie depășite în următoarele luni.
Una dintre provocări este faza ambalării produsului, care trebui pus în fiole, etichetat și împachetat. Apoi, este nevoie de un lanț lung de livrare, care să funcționeze eficient, pentru a evita întârzierile.
De aceea, mai toate companiile farmaceutice au făcut planuri să înceapă cât mai repede producția.
La o fabrică a companiei farmaceutice Wockhardt, din Marea Britanie, fabricarea vaccinului dezvoltat de Oxford și Astra Zeneca va începe în noiembrie, mulțumită unei linii de producție rapidă achiziționate de guvernul de la Londra.
În jur de 2-3 milioane de flacoane, fiecare conținând opt doze de vacin, vor fi produse în fiecare lună acolo.
Toate aceste doze produse vor sta în carantină, până când vaccinul va termina ultima fază de testare și va primi aprobarea finală a autorităților.
În cazul în care nu va primi această aprobare, dozele vor fi distruse. ”Este un risc pe care trebuie să ni-l asumăm”, spune pentru Sky News Ravi Limaye, directorul Wockhardt.
Țările bogate, în avantaj
Important este de subliniat că, cel mai probabil, populația imunizată de vaccinul anti-COVID nu va fi repartizată uniform pe glob.
Organizația Oxfam a anunțat săptămâna aceasta că țările bogate au cumpărat mai mult de jumătate din ofertele pentru dozele preconizate de vaccin.
Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și Japonia reprezintă 13% din populația lumii, dar au cumpărat provizii viitoare de 51% din vaccinurile împotriva coronavirusului, potrivit raportului realizat de Oxfam, o organizație non-profit împotriva sărăciei.
România va primi, într-o primă fază, 1.290.000 de doze de vaccin, parte a comenzii făcute de Uniunea Europeană, a anunțat la începutul lunii ministrul Sănătății Nelu Tătaru.
”Comunitatea europeană va primi 30 de milioane într-o primă tranşă, având discuţii şi contracte ferme cu o serie de firme, iar noi urmează să primim o parte din aceste vaccinuri, raportat la numărul de populaţie. S-a decis, din cele 30 de milioane de doze de vaccin care vor fi primite într-o primă tranşă de comunitatea europeană, noi suntem cu 4% – 1.290.000 de doze”, a declarat, la Digi24, Nelu Tătaru.