În 2021 s-au făcut mai multe avorturi la cerere în sistemul privat decât în cel public, arată date de la INSP.
62% dintre avorturile la cerere, în sistemul privat
Este prima dată când privatul depășește sistemul public din 2017 încoace, conform statisticii oficiale.
În total, au fost efectuate 13.868 de întreruperi de sarcină la cerere în România anul trecut. 38% dintre acestea s-au făcut la public, 62% în sistemul privat.
Au fost înregistrate:
- 5.273 de avorturi la cerere în spitalele publice
- 8.595 de avorturi la cerere în cabinetele private
Ponderea întreruperilor de sarcină la cerere în clinicile și cabinetele private, la nivel național, aproape s-a dublat în ultimii ani, de la 33,1% din total în 2017 la 62% în 2021, conform datelor de la INSP.
Există medici care refuză să facă avorturi în sistemul public, dar care o fac în cabinetele proprii sau în instituții private, arăta proiectul editorial Jurnalul Decretului anul trecut.
Cifrele la privat s-ar putea să fie și mai mari, pentru că nu toate cabinetele private raportează la DSP-uri câte întreruperi de sarcină la cerere fac.
Niciun avort în spitalele publice din 11 județe
În 11 județe din România nu s-a făcut niciun avort la cerere în spitalele și cabinetele publice în 2021, conform datelor de la INSP. Acestea sunt: Arad, Bacău, Călărași, Iași, Mehedinți, Neamț, Olt, Satu Mare, Sălaj, Vaslui, Vâlcea.
Situația s-a menținut la zero și în primul trimestru din acest an, cu o singură excepție. În Mehedinți s-a făcut 1 avort la cerere în primele trei luni ale anului.
În alte 4 județe, cifrele în sistemul public au fost aproape de zero anul trecut.
- În Vrancea s-a făcut 1 avort la cerere
- În Giurgiu s-a făcut 1 avort la cerere
- În Bistrița-Năsăud s-au făcut două avorturi la cerere
- În Hunedoara s-au făcut 3 avorturi la cerere
Datele arată că, deși avortul la cerere este legal în România, dacă vârsta sarcinii este mai mică sau egală cu 14 săptămâni, accesul la acest serviciu în sistemul public devine din ce în ce mai dificil.
Femeile cele mai sărace au de suferit
Fenomenul acesta le afectează, în primul rând, pe femeile cu venituri reduse, explică Andrada Cilibiu, de la Centrul Filia, un ONG care luptă pentru drepturile femeilor.
„E o piedică foarte mare pentru ele din punct de vedere financiar. Un avort la privat costă mult mai mult decât unul la stat”, adaugă aceasta.
Documentarea făcută de Filia arată că, la stat, un avort chirurgical costă între 100 și 1.000 de lei, în timp ce la privat, prețurile variază între 1.200 și 4.500 de lei.
Există județe în care nu se fac avorturi la cerere nici la privat, nici la stat
Datele de la INSP scot la iveală și faptul că în România există județe unde nu se fac avorturi nici la stat, nici la privat.
De exemplu, în Olt și în Vâlcea, nu s-a făcut niciun avort la cerere nici la stat, nici la privat anul trecut.
În județul Hunedoara s-au făcut 3 avorturi la cerere în spitalele publice în 2021, respectiv 0 avorturi la privat.
„De cele mai multe ori, femeile respective ajung să își facă avorturi în alte județe. De exemplu, la spitalul Polizu din București ajungeau femei de peste tot din țară, mai ales din Muntenia”, adaugă Andrada Cilibiu.
***
Vrem să documentăm cum arată accesul la avort pentru femeile din România. Dacă ați trecut printr-o întrerupere de sarcină şi vreți să împărtăşiți experiența dumneavoastră, scrieți-ne la adresa diana.mesesan@libertatea.ro. Mărturiile pot să fie anonime.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Libertatea îşi propune să ofere o voce egală femeilor în reprezentarea lor din media și crede în puterea #EqualVoice pentru a face mai vizibile femeile în presa românească, pentru a include vocile lor și perspectivele feminine. Fie că vorbim de jurnaliste, de surse, de specialiste sau de comentatoare / editorialiste, doar așa putem reflecta echilibrat societatea.
Libertatea își folosește capacitatea jurnalistică și tehnologică de a promova valorile în care crede: egalitatea între femei şi bărbați.
Vezi noutățile din cadrul inițiativei EqualVoice!Mihaimihailescu • 30.06.2022, 22:42
Motivul este simplu .Ginecologii nu taie chitanțe pt avorturi .baga șpagă in buzunar .100%