Ziua sfințirii a fost stabilită la începutul acestui an în urma unei întâlniri care a avut loc la reședința Patriarhală între Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și președintele Klauss Iohannis în timpul căreia principalele teme de discuție au fost programul anului centenar 2018 și sfințirea Catedralei Naționale.
Deși inițial sfințirea catedralei era programată pentru 1 decembrie 2018 s-a convenit că sărbătoarea Sfântului Andrei, Ocrotitorul viitoarei Catedrale Patriarhale, este mai potrivită.
”Imediat după sărbătoarea națională bisericească – Sfântul Andrei – vine sărbătoarea națională, 1 Decembrie, care se leagă, pentru că atât unitatea de credință apostolică pe care o mărturisim, cât și unitatea de cuget și simțiri ca popor sunt arătate în aceste două zile mari și sfinte: 30 Noiembrie și 1 Decembrie”, a spus Patriarhul Daniel în 29 noiembrie 2007, la slujba de punere a pietrei de temelie şi a sfinţirii locului destinat construirii Catedralei Naționale. La evenimentul din 2018 este așteptat să participe Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, care a fost invitat de Părintele Patriarh Daniel în timpul Sinodului din Creta în anul 2016.
Potrivit tradiției, la astfel de evenimente majore pentru viața Bisericii Naționale, vor fi invitați reprezentanți ai tuturor Bisericilor Ortodoxe Autocefale. Tradiționala concelebrare a Întâstătătorilor ortodocși care are loc în astfel de ocazii este atât o manifestare a bucuriei reciproce, cât și mărturisire a unității de credință și a comuniunii liturgice.
După punerea pietrei de temelie, lucrările de organizare de șantier şi execuţia pereţilor mulaţi pe incinta clădirii au început spre sfârșitul anului 2010. În present, lucrările pe șantierul viitoarei catedrale se desfășoară cu precădere în zona turlei principale, cel mai înalt punct al catedralei și care are peste 60 de metri înălțime.
În primăvara anului viitor vor fi amplasate cele șase clopote ale Catedralei urmând apoi închiderea turlei clopotniță.
Importanța majoră ca monument și simbol al catedralei Naționale este dată de hramul principal, sărbătoarea Înălțării Domnului, declarată în România și Ziua Eroilor, astfel Catedrala Mântuirii Neamului este un monument închinat tuturor eroilor români care și-au jertfit viața pentru credință, neam și patrie.
Viitoarea Catedrală va avea 370 de ferestre și 27 de uși din bronz. Ea va putea găzdui în timpul slujbelor sau al unor evenimete importante ale bisericii aproximativ 5.000 de persoane. După sfințire, vor urma lucrările interioare, mai precis realizarea picturii murale sau, eventual, a mozaicurilor.
Sub cota zero a Catedralei va exista și un paraclis, în care se va oficia zilnic sfânta Liturghie.
Până acum, s-au cheltuit 81 de milioane de euro cu TVA inclus și s-au plătit către stat 14,5 milioane de euro ca TVA. Costul final al catedralei este cert stabilit la suma de 91 de milioane de euro cu TVA inclus, urmând ca la final să se mai întoarcă la stat sub formă de TVA încă 16,5 milioane de euro. Mai este nevoie așadar de 10 milioane de euro în acest moment. Banii vor veni de la Patriarhia Română, parțial de la statul român și, o mare parte, din donații, explică purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.
Citește și; VIDEO | „Doctorii blindatelor”. Oamenii care pun în mișcare parada de 1 Decembrie
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro