„Coborâm estimarea privind creșterea economică pentru 2024 la 1,7% din cauza performanței slabe din prima jumătate a anului și a unei redresări mai lente în UE decât am anticipat, dar ne îmbunătățim perspectivele pentru 2025 la 1,9% din cauza unui efect de bază”, se arată în raportul prezentat de Anca Negrescu, relatează România TV.

Este prevăzut ca sectorul privat să beneficieze de mai puțină finanțare în următorul an. Ceea ce va duce la o încetinire a consumului, în timp ce investițiile vor continua să susțină creșterea, iar exporturile ar putea începe să se redreseze.

Inflația va fi în jur de 5% la sfârșitul anului 2024 și 4,4% la sfârșitul anului 2025

Potrivit raportului prezentat, se estimează că „inflația va rata ținta în 2024-25 din cauza creșterilor de taxe și a puterii de cumpărare robuste a gospodăriilor. Prognoza noastră de bază este că inflația va fi în jur de 5% la sfârșitul anului 2024 și 4,4% la sfârșitul anului 2025, cererea internă mai slabă trimițând inflația de bază în intervalul țintă de 1,5-3,5% la începutul trimestrului 3T25.

Ne așteptăm în continuare ca inflația de bază să rămână mai stabilă decât în restul regiunii, datorită unei înclinații tradiționale ridicate de a consuma. În același timp, inflația generală va rămâne supusă riscurilor în creștere în 2025, din cauza probabilității în creștere a prețurilor mai mari la alimente, a prețurilor mai mari la energie și a creșterii taxelor.

Ne așteptăm ca BNR să rămână în așteptare în 2024 la 6,5% din cauza incertitudinii fiscale. Considerăm că BNR va relua reducerile dobânzii cheie în februarie 2025 și va coborî dobânda cheie la 5% până la sfârșitul lui 2025, cu riscuri înclinate către reduceri mai rapide dacă activitatea economică se va relaxa semnificativ”.

Urmărește-ne pe Google News