Pe 4 noiembrie 1957, avionul în care se afla o delegaţie oficială a României, din care făcea parte şi Nicolae Ceauşescu, s-a prăbuşit într- o pădurice aflată în apropierea Aeroportului Vnukovo (Moscova). Au murit patru persoane, însă Ceauşescu a scăpat cu viaţă.
Pe vremea când era doar secretar general adjunct al Partidului Muncitoresc Român (denumirea anterioară a Partidului Comunist Român), Nicolae Ceauşescu a scăpat ca prin minune dintr- un accident aviatic seamănă la perfecţie cu tragicul eveniment de sâmbătă, în care şi-a pierdut viata preşedintele Polonez, Lech Kaczynski.
Ministrul român de externe, decedat
Pe 4 noiembrie 1957, o delegaţie a Republicii Populare Române se îndrepta către Moscova, unde urma să participe la aniversarea a 40 de ani de la Marea Revoluţie Bolşevică din 7 noiembrie 1917. La ora 17.48, avionul în care se afla delegaţia română a încercat să aterizeze pe Aeroportul Vnukovo de lângă Moscova.
Din cauza ceţii, manevra de aterizare a eşuat, avionul prăbuşindu-se într- o pădurice aflată în imediata apropiere a pistei. Au murit patru persoane. Toţi cei trei membri ai echipajului şi ministrul român de externe Grigore Preoteasa. Nicolae Ceauşescu avea să scape cu câteva răni minore. La înmormântarea ministrului, viitorul dictator comunist al României a purtat o haină mai mare pentru a-şi ascunde mâna pusă în ghips.
Eroare de pilotaj sau atentat?
Şi despre accidentul aviatic de la Vnukovo s-a speculat că ar fi fost o “comandă” venită de la Moscova, care voia să scape de anumite personaje ale guvernului român. De altfel, Gheorghe Gheorghiu- Dej a renunţat în ultima clipă să se alăture delegaţiei române, pretextând că are treburi importante de rezolvat în Bucureşti.
Libertatea a scris în noiembrie 2008 despre accidentul aviatic în care Nicolae Ceauşescu era să-şi piardă viaţa
Moartea lui Kaczynski, anticipată de georgieni
Postul de televiziune Imedi din Georgia a vehiculat încă de luna trecută ipoteza că preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, ar putea fi ucis într-un accident aviatic de către serviciile speciale ruse. Informaţia a venit pe fondul unor discuţii legate de agresiunea armată a Moscovei asupra Georgiei din vara anului trecut, când liderul polonez a condamnat dur acţiunea Rusiei.
Lech şi Maria, înmormântaţi împreună
Autorităţile poloneze au anunţat ieri că au identificat trupul neînsufleţit al soţiei preşedintelui Lech Kaczynski, Maria. Cei doi vor fi înmormântaţi împreună sâmbătă.
Conform unor surse din apropierea familiei prezidenţiale poloneze, identificarea trupului primei doamne a ţării a fost făcută după verigheta pe care aceasta o purta pe deget şi pe care era inscripţionat numele lui Lech Kaczynski. Un oficial polonez a precizat că preşedintele şi soţia sa vor fi înmormântaţi împreună, ceremonia înhumării fiind programată pentru sâmbătă. Cei doi au o fiică, de 30 de ani, de profesie avocat. Mama preşedintelui, internată în spital din cauza unor probleme de sănătate, nu a fost informată de tragedia care i-a lovit familia.
Ziarul german Bild a publicat ieri acest trucaj, încercând să reconstituie dezastrul aviatic în care şi-au pierdut viaţa soţii Kaczynski
Teste ADN pentru cadavrele neidentificate
În accidentul aviatic din urmă cu trei zile şi-au pierdut viaţa 96 de persoane, oficiali polonezi şi membri ai echipajului. Au fost identificate în jur de 35 de cadavre, restul urmând să fie supus testelor ADN pentru a putea putea fi stabilită identitatea. Aparatul s-a prăbuşit sâmbătă la ora 10.56 (9.56 ora României) în pădurea din apropierea oraşului Smolensk, Rusia, după ce a încercat să aterizeze pe un aeroport militar. Cel mai probabil, conform anchetatorilor, cauza accidentului a fost o eroare de pilotaj. Oficialităţile de la Varşovia urmau să participe la manifestările organizate cu ocazia comemorării a 70 de ani de la asasinarea de către Armata Roşie, la ordinul lui Stalin, a mii de ofiţeri polonezi în pădurea de la Katyn.
A vorbit la telefon cu fratele său geamăn
Conform declaraţiei unui membru al partidului Lege şi Ordine, înfiinţat în anul 2001 şi condus de fraţii Kaczynski, cei doi au avut, cu 36 de minute înainte de prăbuşirea avionului, o discuţie telefonică. Jaroslaw (foto) şi-ar fi întrebat fratele dacă a aterizat la Smolensk, iar acesta i-a răspuns “nu încă”, dar a precizat că o va face în curând şi că zborul a decurs bine, fără incidente.
Dan Grossu
Aici e îngropat bunicul preşedintelui Poloniei
Reporterii Libertăţii au găsit mormântul bunicului preşedintelui Poloniei din Cimitirul Bellu Catolic din Bucureşti. Colonelul Wincenty Adam Jasiewicz a venit în România în ianuarie 1939 pentru a urma un tratament medical. Invadarea Poloniei de către trupele hitleriste din septembrie 1939 l-au determinat pe acesta să rămână în continuare în ţara noastră. Avea să moară în 1941, pe piatra funerară fiind scris Vicentiu în loc de Wincenty.