„Da, avem sarcini trecute de trei luni si care se dezvolta normal”, a spus chimista franceza. Ea a precizat ca, inca din februarie-martie, la Clonaid se fac implanturi de embrioni umani in varsta de patru sau cinci zile, dar a refuzat sa precizeze numarul exact de sarcini rezultate din acestea si stadiul in care se afla. Intrebata daca au existat si pierderi de sarcina, Boisselier a recunoscut: „Da, au fost, cum se intampla si la fecundarea in vitro”.
Numerosi specialisti in clonare animala, printre care si biologul Rudolf Jaenisch de la Whitehead Institute, Massachusetts, afirma ca tentativele de clonare umana sunt nu doar sortite esecului, dar si „iresponsabile” si „respingatoare”. Cercetatorul avertizeaza de mult ca tehnica clonarii da gres foarte des la animale si a creat o veritabila „galerie a ororilor”: malformatii congenitale, diformitati fizice, deficiente ale sistemului imunitar, imbatranire prematura etc. Cele mai multe animale clonate nu supravietuiesc mai mult de cateva zile si prezinta o multime de anormalitati: hipertrofie placentara, pneumonie, deficiente hepatice, obezitate, imbatranire prematura.
Brigitte Boisselier spune insa ca analiza fetusilor umani rezultati din clonare nu a dezvaluit anomalii. „Incercam sa intelegem. Factorii care pot interveni sunt foarte multi. Poate fi si vina organismului femeii, care respinge embrionul”, a mai spus ea, refuzand sa precizeze rata esecurilor.
In afara de Clonaid si alti cercetatori sunt angajati in cursa pentru primul bebelus clonat. Ginecologul italian Severino Antinori a afirmat in luna mai ca trei paciente ale sale sunt insarcinate cu embrioni clonati si ca acelasi lucru incearca sa-l realizeze cercetatorii rusi si chinezi.
Specialistii care sprijina ideea clonarii umane sustin ca urmarile pozitive ale acestui procedeu le depasesc cu mult pe cele negative. De exemplu, spun expertii, in cazul bolnavilor de leucemie, s-ar putea extrage celule din maduva spinarii, acestea vor fi clonate, se obtin celule cu informatii genetice identice si se efectueaza transplantul.
In prezent, transplantul de maduva nu reuseste intotdeauna pentru ca organismul pacientului respinge „corpul strain” din cauza incompatibilitatii cu donatorul. Cu ajutorul clonarii celulelor organului bolnav al pacientului, se va putea inlocui cu succes tesutul bolnav si vor fi tratate astfel o serie de boli cum sunt cele de ficat, rinichi si chiar de inima, prin recrearea tesuturilor si a muschiului cardiac, distruse, de exemplu, in urma unui preinfarct.
De asemenea, cu ajutorul clonarii embrionului uman se vor obtine organe si parti ale corpului omenesc care vor fi folosite in transplanturi.

 
 

Urmărește-ne pe Google News