Apa care ajunge la robinetele bucureştenilor este monitorizată continuu în dispeceratele Apa Nova. Datorită analizoarelor online specialiştii de aici primesc datele încă de când apa intră în uzinele de tratare, de pe traseu ei şi până când iese din cele 7 mari staţii de pompare ale oraşului, înainte ca ea să ajungă în reţea.
„Toate informaţiile de la analizoare sunt transmise printr-un soft special în calculatoarele din dispeceratul staţiei şi în acelaşi timp la dispeceratul central. În softul acestor analizoare există un program de alarmare, iar dacă unul din parametrii nu se încadrează în limite, setate la 80% din valoarea maximă, sistemul ne avertizează imediat. De obicei orice abatere de la limite se remediază imediat după constatare”, ne-a declarat directorul general adjunct al Apa Nova, Epsică Chiru (foto).
În laboratorul Apa Nova se efectuează anual peste 200.000 de analize individuale, care se referă la peste 9.000 de eşantioane.
Sunt prelevate probe de apă potabilă în uzinele de apă pe filiera de tratare şi din 49 de puncte fixe de recoltare, stabilite pe zone de alimentare cu apă.
Atenţia la apa din fântâni
După ce aţi făcut un puţ este foarte important să mergeţi la un laborator acreditat de Ministerul Sănătăţii şi să faceţi analiza apei. Potrivit directorului general adjunct de la Apa Nova, anul trecut, 60% din eşantioanele analizate în laboratorul Apa Nova din foraje individuale ale cetăţenilor de pe teritoriul Bucureştiului au fost neconforme. „Aveau concentraţii de azotaţi peste limite, încarcare bacteriologică şi chiar şi metale grele, ceea ce făcea acea apă improprie pentru consum”, ne-a declarat Epsică Chiru.
Toţi cei interesaţi să vadă parametrii apei din zona lor pot intra AICI.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro