Sunt un cititor foarte fidel al ziarului Libertatea. Sotia mea imi spune destul de des ca sunt un refulat si, daca o tin tot asa, ma imbolnavesc de nervi. Va rog sa nu ocoliti scrisoarea mea si sa-mi explicati ce inseamna expresia folosita de sotia mea si, de asemenea, ce a vrut sa spuna cu asta. L. V. din Bucuresti.
Nu stiu ce a vrut sa-ti zica sotia ta, insa iti pot spune ce desemneaza termenul refulare.
In sensul larg al cuvantului, refularea este o operatie prin care individul incearca sa respinga sau sa mentina in inconstient diferite reprezentari (cum ar fi: gandurile, imaginile, amintirile) legate de o pulsiune (instinct). Se produce atunci cand satisfacerea unei pulsiuni risca sa provoace neplacere in raport cu alte exigente. Refularea poate sa fie considerata ca un proces psihic universal, deoarece se afla la originea constituirii inconstientului, ca domeniu separat de restul psihismului. Asadar, fiecare din noi simte la un moment dat nevoia sa se refuleze, pentru a scapa in acest fel de tensiunile acumulate. Dar refularea inseamna mai mult decat atat. Ea a fost indelung cercetata de specialisti in psihologie…
In sensul mai putin precis, termenul refulare este folosit de Freud intr-o acceptie care il apropie de cel de aparare.
Distinctia dintre cele doua sensuri s-ar impune, dupa opinia psihanalistului: “Consider ca este avantajos sa revenim la vechiul concept de aparare, cu precizarea ca el trebuie sa desemneze, in general, toate tehnicile la care apeleaza eul in situatiile sale conflictuale, care pot eventual sa duca la nevroza”.
Numele meu e Viorica P., am 28 de ani si va rog sa-mi raspundeti la cateva intrebari, deoarece sunt ingrijorata. Sunt anumite perioade din timpul lunii cand am un chef nebun pentru sex. De ce? E normal sa fie asa? Estrogenul mareste apetitul sexual? Nu e voie sa faci sex cu burta plina? Exista un risc? Pentru mine viata sexuala este extrem de importanta. La fel si pentru prietenul meu. Cu multa simpatie si mii de multumiri, Viorica P. din Alexandria.
Estrogenul nu actioneaza direct asupra apetitului sexul, insa asigura o buna irigare sanguina a vaginului, facandu-l mai elastic, mai umed.
”Sunt anumite perioade din timpul lunii cand am un chef nebun pentru sex”. In general, in a doua saptamana a ciclului menstrual femeia este mai usor excitabila. Ce se intampla, de fapt. In zilele cand are loc ovulatia organismul feminin elibereaza cantitati mai mari de testosteron. Daca pe perioada menstruatiei nivelul de estrogen este foarte scazut, dupa ciclu acesta incepe sa sa mareasca, stimuland astfel cresterea si proliferarea mucoasei uterine. Dupa unii sexologi, acest hormon are rolul de a mari interesul pentru sex. Asadar nu este nimic anormal cu tine, caci ceea ce ti se intampla, nu trebuie sa te ingrijoreze. Multe femei trec prin astfel de perioade, asa ca nu trebuie sa te gandesti ca poate fi ceva rau. De aceea pentru multe femei ”cheful nebun pentru sex” este mai mare in acesta perioada din luna.
”Nu e voie sa faci sex cu burta plina? Exista un risc?”. Nu exista restrictii in acest sens. Doar ca multi specialisti recomanda ca partidele de sex sa nu urmeze imediat dupa ce ai mancat sau ai consumat o cantitate importanta de alcool. Explicatia este foarte simpla: in timpul digestiei organismul cheltuieste o energie suplimentara, iar inima e nevoita sa pompeze o cantitate marita de sange. Prin urmare, pentru sex organismul tau nu va mai avea la dispozitie nici energia, nici sangele care sunt atat de necesare.
Referitor la risc, nimeni nu-ti poate garanta ca viata sexuala nu va prezenta nici un pericol pentru tine. El poate sa fie chiar mai mare in momentele in care teama sau excitatia ating niveluri foarte inalte. Dar in fiecare zi riscurile iti dau tarcoale. De aceea este indicat ca fiecare femeie sa-si cunoasca propria sexualitate si sa si-o traiasca. De asemenea, sa fie bine lamurita asupra tuturor primejdiilor pe care le poate implica activitatea sexuala. Asadar, viata este facuta pentru a fi traita, nu? Si daca viata sexuala este atat de importanta pentru tine, bucura-te din plin de ea!
Cele mai interesante scrisori ale cititorilor si raspunsurile oferite de specialista noastra,
Gabriela Dimovici