„Dacă acarul Păun poate fi Piedone și Piedone poate să îi învie pe toți morții ăia, am tăcut 7 ani de zile. Eu pedeapsa mi-am trăit-o acum, în cei 7 ani de zile. Nevinovat! Nu puteți să știți ce înseamnă să nu te bucuri de ziua de mâine și să aștepți, pe nedreptate…”, a declarat jurnaliștilor prezenți în fața locuinței sale Cristian Popescu Piedone, într-o intervenție difuzată de Digi24.

El susține că nu are încredere în justiție, ci „doar în Dumnezeu”, numind prima decizie a instanței, cea în care a fost condamnat la 8 ani și jumătate de închisoare, „un pluton de execuție”.

„Nu sunt fată mare și nu e niciun politician din țara asta, dar vreau să răspund pentru ce fac și nu pentru ce nu am făcut. (…) Nu vreau un pluton de execuție, cum s-a întâmplat la fond”, a completat Popescu Piedone.

Curtea de Apel București urmează să pronunțe joi, 12 mai, decizia definitivă în dosarul Colectiv.

Judecat pentru abuz în serviciu, fără consecinţe deosebit de grave

Verdictul final în dosarul Colectiv era aşteptat în vara anului trecut. Dar atunci, în prima zi programată pentru dezbaterile finale – 14 iunie 2021, judecătoarea Adina Dumitrache a anunţat că e nevoie de un complet de divergenţă, întrucât ea şi judecătorul Andrei Iugan au opinii „definitiv ireconciliabile” în privinţa schimbării încadrării juridice a faptelor de care sunt acuzaţi funcţionarii publici.

Celor doi judecători li s-a alăturat magistratul Carmen Găină, iar completul de divergenţă format prin includerea ei a decis, la 3 noiembrie 2021, ca de pe lista acuzaţiilor aduse lui Piedone şi celorlalţi funcţionari publici inculpaţi în dosarul Colectiv să fie eliminat art. 309 din Codul Penal (care prevede că, pentru faptele ce au produs consecințe deosebit de grave, limitele pedepsei se majorează cu jumătate). 

Procesul a fost reluat, iar pe 21 decembrie 2021, la încheierea dezbaterilor, instanţa a anunţat că va pronunţa decizia definitivă pe 3 ianuarie anul acesta. Momentul a fost însă amânat pentru 3 martie 2022, apoi pentru 15 aprilie și pe urmă pentru 3 mai. 

Conform Codului de Procedură Penală, momentul pronunțării poate fi amânat succesiv, într-un termen de maximum 60 de zile, iar „în cazuri temeinic justificate”, nu mai târziu de 120 de zile de la încheierea dezbaterilor. 

Cu toate acestea, legea nu prevede pedepse pentru judecătorii care nu respectă intervalele de 60, respectiv 120 de zile.

 
 

Urmărește-ne pe Google News