Oficialul spune că „nici măcar o singură clădire” nu a rămas neatinsă de atacuri și că, în orașul „aproape distrus” se mai află aproximativ 4.000 de civili care trăiesc în adăposturi fără acces la gaz, electricitate sau apă.
„Există lupte în apropierea orașului și există, de asemenea, lupte de stradă”, a declarat Marchenko.
Serviciile de informații militare britanice au precizat sâmbătă, 4 martie, că avansul rusesc în suburbiile nordice au lăsat secțiunea orașului deținută de Ucraina vulnerabilă la atacuri din trei părți.
Viceprimarul din Bahmut spune că rușii nu au „niciun obiectiv” de a salva orașul și că doresc să comită „un genocid al poporului ucrainean”.
„În acest moment, nu există comunicații, astfel încât orașul este izolat, podurile sunt distruse, iar tactica pe care o folosesc rușii este tactica pământului pârjolit”, a mai precizat Marchenko.
„Cred că nu ar trebui să cedăm niciun centimetru din teritoriul nostru inamicului. Ar trebui să ne protejăm pământul, ar trebui să ne protejăm oamenii și ar trebui să protejăm afacerile care se află pe acest teren”, a adăugat viceprimarul.
Motivul pentru care nu ar trebui să cedăm teritoriul este că va fi foarte greu să îl luăm înapoi, să recâștigăm controlul după ce rușii îl capturează.
Oleksandr Marchenko, viceprimar în Bahmut:
Fondatorul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că orașul Bahmut este „practic încercuit” de forțele ruse și i-a cerut președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, să ordone retragerea trupelor sale.
Cucerirea orașului ar fi unul din rarele succese înregistrate de Rusia, în ultimele luni, pe câmpul de luptă, deși specialiștii spun că Bahmut nu are o valoare strategică semnificativă, iar o victorie ar veni cu costuri militare foarte mari.
Foto: Profimedia