Tot mai multe guverne europene plănuiesc să introducă vara aceasta certificatul de vaccinare pentru accesul în diferite spații publice, precum barurile sau restaurantele, într-un moment în care Franța observă deja efectul politicilor restrictive anunțate de Emmanuel Macron, scrie The Guardian.

Luni, Franța a depășit pragul de 40 de milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză – aproape 60% din populație. „Împreună vom învinge virusul. Vom continua”, a scris Macron pe Twitter.

Țările europene încearcă în prezent diferite strategii pentru a încuraja oamenii reticenți să accepte vaccinurile. În Suedia, un studiu este derulat de Universitatea din Lund pentru a examina dacă oferta unui voucher de 20 de euro ar putea convinge oamenii.

În Olanda, la centrele de vaccinare se distribuie hering, tot ca măsură de încurajare a nehotărâților.

Dar cel mai spectaculos rezultat a fost înregistrat de Franța, unde milioane de oameni s-au grăbit să se vaccineze, după ce au aflat că accesul la distracție le va fi blocat vara aceasta, în cazul în care rămân neimunizați.

Decizia nu este una acceptată de toată lumea. În jur de 160.000 de persoane au protestat în weekend față de introducerea acestui certificat de vaccinare, într-un moment în care parlamentarii francezi dezbăteau pe tema măsurii.

În ciuda opoziției, luni, un acord a fost atins de cele două camere ale parlamentului.

Certificatul va fi solicitat la accesul în restaurante, baruri, muzee, cinematografe și la marile adunări publice, începând cu luna august. Nu va fi nevoie de el la malluri. Însă prefecții locali vor avea posibilitatea de a impune măsura la marile centre comerciale, dacă vor considera că acest lucru este necesar.

Adolescenții de 12-17 ani nu vor avea nevoie de acest permis până la sfârșitul lui septembrie.

Un alt compromis atins de parlamentari prevede că angajații din sectorul sanitar și din restaurante sau baruri nu vor fi concediați dacă rămân nevaccinați, dar pot fi suspendați, fără salariu.

În ultimele două săptămâni, patru milioane de doze au fost administrate, ministrul sănătății anunțând că 33,2 milioane de oameni – aproape 50% din populație – au fost complet vaccinați.

Italia și Irlanda urmează exemplul

Exemplul francez este urmărit în alte țări.

Luni, Irlanda a permis industriei ospitalității să își deschidă spațiile interioare, dar doar clienților care au un certificat digital de vaccinare sau pe cel eliberat de autoritățile naționale.

Din 6 august, un permis verde asemănător va fi necesar în Italia, pentru accesul în baruri și restaurante, piscine publice, săli de fitness, evenimente sportive, concerte, târguri, muzee, cinematografe și teatre.

Spania nu are o politică națională, dar autoritățile regiunii Galicia solicită un certificat de vaccinare sau un test COVID negativ pentru accesul în hoteluri sau restaurante.

În Belgia, accesul la evenimentele în aer liber cu mai mult de 1.500 de oameni va fi limitat de la 13 august la oamenii care au un certificat de vaccinare.

Boris Johnson a spus că intenționează să limiteze accesul în cluburile de noapte din Anglia, începând cu luna septembrie. Doar cei vaccinați se vor bucura de distracție.

Dezbatere aprinsă în Germania

Și în Germania, politicienii dezbat aprig pe tema metodelor prin care ar putea convinge cetățenii să se vaccineze.

În jur de 49,4% dintre germani sunt complet vaccinați și 61% au făcut prima doză. Dar campania a încetinit în ultimele săptămâni. Presa locală a relatat că mulți germani au ratat programările pentru a doua doză din simplul fapt că au plecat în vacanțe.

Autoritățile au înțeles deja că imunitatea de grup nu va fi atinsă.

În weekend, șeful de cabinet al cancelarului Angela Merkel, Helge Braun, a sugerat că persoanele nevaccinate ar trebui să fie obligate să își reducă contactele și să aibă accesul restricționat la restaurante, cinematografe și stadioane.

Armin Laschet, candidatul partidului lui Merkel pentru postul de cancelar la alegerile din septembrie, s-a văzut nevoit să intre în dezbatere, pentru a anunța că se opune vaccinării obligatorii.

„Nu pot fi de acord cu vaccinarea obligatorie a oamenilor”, a spus el într-un interviu. „Și nici nu pot susține ideea de a presa indirect oamenii să se vaccineze”, a spus Laschet.

El a adăugat însă că ar putea să își schimbe părerea dacă numărul persoanelor vaccinate va rămâne mic în toamnă.

Alți oficiali sunt însă mai determinați. Markus Soder, liderul Bavariei, a sugerat că autoritățile ar trebui să îi preseze totuși pe cei nevaccinați, obligându-i să plătească testele pentru a dovedi că nu sunt bolnavi.

Și România se află deocamdată în faza analizei. Dan Barna a confirmat vinerea trecută, într-o declarație de presă, că în interiorul coaliției sunt pregătite măsuri pentru a stimula populația să se vaccineze împotriva Covid-19, în condițiile în care numărul de doritori a scăzut constant în ultimele săptămâni.

Una din măsurile ce ar putea fi aprobate este ca „mersul la mall în weekend să fie condiționat de vaccinare”, potrivit vicepremierului.

Ce alte țări mai folosesc certificatul verde

Certificatul verde este implementat în alte țări, în diverse forme, potrivit unei analize Euronews.

În Austria, accesul în restaurante, teatre, hoteluri sau săli de fitness necesită un certificat de vaccinare, un test negativ sau dovada vindecării recente de COVID.

Un „Coronapass” este obligatoriu și în Cipru, pentru toți cei care intră în interior în restaurante sau baruri.

Și Danemarca solicită un „Coronapass” pentru accesul în restaurante și în spațiile culturale.

În Letonia, nevaccinații pot merge la terase, dar nu au acces în interior în restaurante, săli de fitness și teatre. Situația este similară în Lituania.

În Portugalia, certificatul de vaccinare (sau un test negativ) este cerut vineri seară și în weekend în mai bine de 60 de orașe unde rata de infectare este mare.

Și Slovenia restricționează accesul în baruri și restaurante pentru cei nevaccinați.

Vaccinare obligatorie pentru cadrele medicale

Restricționarea accesului nevaccinaților în anumite spații publice se adaugă deciziei de impunere a vaccinării obligatorii pentru anumite categorii de populație.

Deja, în acest moment, mai multe state europene au decis sau urmează să decidă acest lucru.

Italia este prima care a decis să vaccineze obligatoriu cadrele medicale.

Franța, Anglia și Grecia au făcut și ele același lucru, deși nu toate măsurile au intrat în vigoare deja.

Decizii viitoare în acest sens au fost anunțate deja și de Letonia și Ungaria.

Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!
 

Urmărește-ne pe Google News