La început de 2012, Scoţia a hibernat în felul ei. Legată de mâini şi de picioare. N-a fost ceva dulce, sentimentul acela pe care îl ai la gura sobei, cu munţi de zăpadă sub prag de geam. Nu, nu a fost nici pic de nea, ci presiunea uraganului care a paralizat ţara câteva zile.
Trenuri suspendate din cauza copacilor prăvăliţi de vijelie pe liniile de înaltă tensiune, autostrăzi blocate de tiruri răsturnate de vântul care a suflat şi cu 120 km/ h. Acoperişuri smulse cu furie, ape ieşite din matcă. Şi, din când în când rafale sâcâitoare de ploaie, care te plesneau peste faţă.
Zeci de mii de case rămase fără curent, chiar oameni morţi pe străzi. Pagube totale, a estimat presa, de 250.000.000 de lire, cel mai mare dezastru din 1968 încoace. O vreme pe care nici măcar eroul William Wallace nu şi-ar fi scos soldaţii la luptă.
Masa cu vedere la castel
În ciuda tuturor piedicilor, reporterii Libertatea au reuşit să ajungă, într-una dintre zilele în care vremea era furioasă pe orice mişcă, la Edinburgh. După o vizită la castelul-fortăreaţă, care veghează încă semeţ la liniştea oraşului bătut de Marea Nordului, am fost singuri cu şoaptele noastre în ”Old Town”. În afară de muzee, de Parlament, am găsit şi locul unde, se spune, celebra scriitoare JK Rowling a început să facă apologia lui Harry Potter. O cafenea mai degrabă obscură, pe George IV Street, The Elephant House, ascunsă pe una dintre străduţele din zona studenţească, unde turiştii se înghesuie nu neapărat să mănânce sau să bea ceva, ci să strângă în braţe, dacă se poate, una dintre vrăjile îndrăgitului personaj. Sau să se fotografieze la masa cu vedere la castel de unde Rowling a început să ţeasă povestea care avea să o îmbogăţească.
Deschisă în 1995, ”The Elephant House” e considerată azi, dacă nu cea mai bună braserie din Edinburgh, măcar cea mai cunoscută. Cafeneaua a devenit celebră după ce s-a aflat că a fost ”centrul universului creaţiei” scriitoarei JK Rowling. ”Primele pagini din Harry Potter le-a scris de aici. Prefera acest loc cu vedere la castelul din Edinburgh”, ne arată, trufaş parcă, unul dintre chelneri, spre o masă… rezervată.
JK prefera ceaiul negru
N-am ales ceaiul negru, preferat, ni se zice, de ”Jo”, ci o cafea şi o salată ”Elephant House Caesar”, la 8 lire şi ceva. Preţ piperat pentru o arie în care, în timpul anului, mişună studenţii. Câteva poze cu aglomeraţia dinauntru, preferată de mulţi urgiei de afară, şi încă două-trei imagini din faţa cafenelei. O dorinţă în gând, o vrajă măcar…Pentru fanii seriei ”Harry Potter”, scrisă sau ecranizată, să ajungi aici e ca şi cum te-ai duce la Vatican sau la Mecca…
Joanne „Jo” Rowling (46 de ani), mai cunoscută la JK Rowling, e o scriitoare britanică devenită cunoscută cu seria fantastică Harry Potter, formată din 7 volume, primul apărut în 1997, ultimul – un deceniu mai târziu. Cărţile ”Potter”, prin care a câştigat atenţia întregii lumi, s-au vândut în peste 450.000.000 de exemplare, fiind traduse în 63 de limbi. Tot ”Jo” a fost şi cea care a avut ideea ecranizărilor pentru lucrările sale.
Avere…din vrăji. Nici o vrăjeală!
Lumea vrăjitorilor, poveştile fantastice născute la școala pentru tinerii vrăjitori și magicieni, disputa dintre Harry Potter și întunecatul ”Cap-de-Mort”, care i-a ucis pe părinții lui Harry în misiunea sa de a cuceri lumea vrăjitoriei, i-au adus celebritatea, dar au şi îmbogăţit-o pe autoare. JK apare azi în topul celor mai avuţi oameni de pe planetă, cu o avere estimată la 1.000.000.000 $. În 2008, ”Sunday Times Rich List” o cota ”doar” la 560.000.000 $ (n.r. oricum, locul 12 în clasamentul celor mai bogate femei din Regatul Unit). În 2010, JK Rowling a fost desemnată ”cea mai influentă femeie britanică”. Iar lumea continuă să o repecte, pentru că, banii ei au luat şi drumul actelor filantropice. Iar aici chiar nu e nici o vrăjeală. Sau vrajă…
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!