Autoritățile din cel mai mare oraș brazilian, São Paulo, au accelerat în ultimele zile eforturile de a goli vechile morminte, pentru a face loc numărului tot mai mare de victime COVID.

Metropola a înregistrat săptămâna aceasta un număr fără precedent de înhumări zilnice, într-un moment în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că situația epidemică este „critică” în mai multe state braziliene.

Extragerea rămășițelor celor îngropați cu ani în urmă, pentru a permite noi înmormântări, este o practică standard pentru cimitire, au asigurat oficialii. Dar această activitate a fost accelerată, pe măsură ce noul val pandemic a ajuns la apogeu în țara sud-americană.

În plus, tot în Sao Paolo, autoritățile au prelungit programul de funcționare al unor cimitire, astfel că înhumările au avut loc târziu în noapte, din cauza numărului mare de decese.

În cimitirul Vila Formosa, spre exemplu, angajații îmbrăcați în echipamente de protecție au fost nevoiți să sape noi morminte la lumina Lunii și a lanternelor.

În Sao Paolo, programul cimitirelor a fost prelungit, iar unele înhumări au avut loc seara târziu FOTO: EPA

Orașul a confirmat marți 419 înhumări, un număr fără precedent de la debutul pandemiei și până în prezent.

Aproape 4.000 de decese într-o singură zi

Epidemia nu dă semne că se relaxează. Miercuri, ministerul sănătății a confirmat o medie zilnică de 3.000 de decese COVID și 75.500 de cazuri de infectare în ultima săptămână, un număr care a crescut constant din februarie și până în prezent.

Dar pe 31 martie, bilanțul zilnic al deceselor a ajuns la 3.950.

Numărul deceselor zilnice în Brazilia a explodat în ultimele săptămâni sursa: Worldometers

Joi, Bolivia și-a închis granița cu Brazilia, semnalând îngrijorarea cu privire la o nouă variantă a virusului detectată în țara vecină. Aceeași decizie a fost luată și de oficialii din Chile, care se confruntă cu propriile probleme.

„Ce se întâmplă în Brazilia acum este un pericol global”, a declarat José Miguel Bernucci, secretarul Asociației Naționale Medicale din Chile.

„Închiderea granițelor nu ne va ajuta prea mult cu variantele pe care le avem deja aici, ci cu noile variante care continuă să apară”, a adăugat acesta.

Miercuri, Institutul biomedical brazilian Butantan a anunțat că a detectat o nouă variantă similară cu cea descoperită inițial în Africa de Sud, care pare a fi mai rezistentă în fața vaccinurilor. Această variantă este diferită de cea descoperită anterior în Brazilia.

Mai multe state din întreaga lume și-au manifestat de altfel îngrijorarea că Brazilia este un teren fertil pentru cultivarea noilor variante, pe măsură ce numărul de cazuri continuă să crească, iar președintele Jair Bolsonaro refuză să susțină măștile și restricțiile.

Restricții ușoare, campanie de vaccinare lentă

Nici vaccinarea nu decurge foarte rapid. Deocamdată, doar 7% dintre cetățeni au primit o doză de vaccin.

Bolsonaro, care anterior își anunțase scepticismul cu privire la imunizare, a anunțat joi că va decide dacă se vaccinează numai după ce toți brazilienii s-au imunizat.

În acest moment, Brazilia are aproape un sfert din numărul total al deceselor provocate de COVID în întreaga lume – peste 325.000.

Experții epidemiologi au avertizat că situația se va înrăutăți probabil și mai mult, ținând cont de restricțiile slabe și de încetineala cu care se derulează campania de imunizare.

Joi, OMS a subliniat că spitalele din mai multe orașe braziliene sunt în stare critică, multe secții de terapie intensivă operând la 90% din capacitate.

„Avem o situație foarte gravă în Brazilia, unde mai multe state sunt într-o situație critică”, a avertizat epidemiologul OMS Maria van Kerkhove.

Criză sanitară, criză politică

Între timp, intrat în cea de-a doua parte a mandatului său de patru ani, preşedintele Bolsonaro se confruntă cu presiuni din ce în ce mai mari din partea parlamentului şi critici din toate direcţiile pentru abordarea haotică a crizei sanitare.

Fragilizat de agravarea crizei provocate de pandemie, Bolsonaro a efectuat luni o remaniere majoră a guvernului, schimbând şase miniştri, printre care deţinătorii portofoliilor justiţiei, apărării şi afacerilor externe, transmite AFP.

Anunţul a surprins majoritatea observatorilor, singurul ministru a cărui schimbare era aşteaptă fiind şeful diplomaţiei, Ernesto Araujo, criticat pentru obstrucţionarea importului de vaccinuri ca urmare a relaţiilor sale proaste cu China.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News