Stewarzii fac un control de securitate imediat după ce coboară și ultimul pasager. Practic, ceea ce noi credem că este doar o operațiune de curățenie, este, de fapt, o verificare mult mai amplă pe care o face echipajul. Acesta se asigură că toate părțile din aeronavă la care au avut acces pasagerii care au ajuns la destinaţie, precum și ambalajele sau resturile alimentare lăsate de aceștia nu sunt un potențial pericol pentru următorul zbor.
După conectarea la terminal sau pozitionarea scărilor de debarcare, durează, în medie, între 5 si 7 minute până când toţi pasagerii coboară din avion. Imediat ce ultimul călător a coborât, însoţitorii de zbor încep pregătirea aeronavei pentru o nouă călătorie. Iar asta se face în ritm alert. Practic, stewarzii efectuează verificările specifice de securitate de la bord și pregătesc avioanele în cel mai scurt timp, astfel încât îmbarcarea noilor pasageri să se poată face cât mai repede.
Prima etapă constă în verificarea fiecărui scaun în parte şi a buzunarelor de depozitare. De multe ori, pasagerii fie lasă în aceste buzunare gunoaie, fie îşi uită obiecte personale. La cursa Bucureşti – Dortmund, de exemplu, operată de Wizz Air în data de 12 aprilie, echipajul de bord a găsit un portofel plin cu bani şi carduri, dar şi o carte, uitate de un român grăbit să coboare. Obiectele au fost înregistrate într-un formular special, predate unui ofiţer german şi înapoiate apoi posesorului, aflat în zona de vamă a aeroportului.
Stewarzii au reuşit să termine pregătirile pentru un nou zbor al avionului în mai puţin de 10 minute. Dar asta fiindcă a durat aproximativ 4 minute procesul de înregistrare şi predare a portofelului găsit în avion. Altfel, în medie, pregătirea unei aeronave pentru un nou zbor nu durează mai mult de 5-7 minute după coborârea ultimului pasager.
Odată încheiată verificarea compartimentelor de bagaje şi a buzunarelor scaunelor, urmează etapa de strângere a gunoaielor lăsate în avion de pasageri, depozitarea în saci de plastic şi predarea acestora firmei de curăţenie a aeroportului. Iar după ce toate revistele şi pliantele cu instrucţiuni în caz de urgenţă au fost puse la locul lor, aeronava este pregătită de un nou zbor.
Wizz Air, compania care operează şi în România, a început încă de anul trecut o amplă campanie de recrutare, iar zeci de tinere din ţara noastră, care visează să aibă o meserie la înălţime au primit cadou, de Crăciun un job de stewardesă.
Iată cum poţi să devii stewardesă dacă locuieşti în România şi cunoşti limba engleză la nivel conversaţional.
Citește și: