Unul din factorii pentru ca referendumul pentru justiție să fie validat îl reprezintă prezența la vot. Astfel, pentru ca scrutinul să treacă, trebuie să se prezinte la urne 30% din românii cu drept de vot, iar 25% din voturi să fie valabile.
Aceste condiții sunt prevăzute în Legea referendumului, care a fost modificată în anul 2013, la inițiativa mai multor parlamentari PSD.
Iată ce spune Legea 3/2000:
Art. 5 (2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
(3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.
Potrivit Autorității Electorale Permanente, numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente (LEP) este de 18.267.997 de persoane.
Astfel, pentru ca referendumul să fie validat, trebuie să se prezinte la vot 5.480.399 de alegători, iar numărul de voturi valabil exprimate trebuie să fie 4.566.999, indiferent dacă alegătorii au votat DA sau NU.
Cele două întrebări pentru referendum:
- „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”
- „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.
Ultimul referendum în România a avut loc pe 6 și 7 octombrie, când românii au fost chemați la urne pentru a se pronunța dacă sunt de acord pentru schimbarea definiției familiei din Constituție, în așa fel încât formularea „căsătoria liber consimțită între soți” să fie schimbată în „căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie”.
Referendumul a fost invalidat pentru că la vot s-au prezentat numai 21,10% din românii cu drept de vot.
Citește și:
Alegeri europarlamentare 2019 în România | Tot ce trebuie să știi despre cum se poate vota pe 26 mai
VIDEO | Cum se votează la alegerile europarlamentare şi la referendum
Referendum 2019 pentru justiție. Unde poți vota și care sunt procedurile pentru votul din 26 mai