Românii din diaspora, din ţări precum Italia, Marea Britanie, Spania sau Germania, s-au mobilizat pe Facebook şi au anunţat că vor organiza un miting antiguvernamental în 10 august, în Piaţa Victoriei din Capitală. Însă, Primăria București nu a avizat mitingul diasporei din 10 august. Anunțul a fost făcut pe Facebook de reprezentanţii comunităţii „Ieşiţi în stradă dacă vă pasă”.

„După lungi insistenţe, în sfârşit am primit un răspuns referitor la cererea făcută către Primăria Capitalei în vederea aprobării desfăşurării protestului din 10 august din Piaţa Victoriei. Astfel, comisia de avizare a cererilor primite în baza Legii 60/1991 a considerat că prin derularea protestului s-ar încălca prevederile articolului 2 din această lege, motiv pentru care cererea noastră nu poate fi soluţionată favorabil”, au scris reprezentanţii comunităţii „Ieşiţi în stradă dacă vă pasă”.

Răspunsul i-a nemulțumit pe cei care doreau să participe la protestul din Piața Victoriei. Pe de altă parte, românii din diaspora dau de înţeles că protestul va avea loc oricum, pentru că au învăţat cum se obţine o autorizaţie de protest încă din 1989.

„Am dori să-i întrebăm pe distinşii conducători de neam şi ţară dacă ne pot prezenta poziţia acestei comisii referitor la protestul organizat de către PSD în data de 9 iunie 2018. Oare dânşii de ce nu intrau sub incidenţa aceluiaşi articol din lege? Oricum, nu ne plângem de milă, ştim clar ce avem de făcut, am învăţat de la nişte oameni faini cum se obţine o autorizaţie pentru o astfel de manifestaţie încă din anul 1989. De ce îţi este frică, nu scapi!”, avertizează organizatorii.

În ce condiții va fi aprobat mitingul diasporei din 10 august. Cerința impusă de Gabriela Firea

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a explicat că mitingul nu a primit aviz din cauza numărului mare de persoane anunțate ca participanți (1 milion). Numărul, spune edilul, „ar perturba grav activitatea și libera circulație în Capitală, inclusiv a vehiculelor care intervin în situații de urgență, și ar pune forțele de ordine în imposibilitatea de a garanta siguranța atât a manifestanților cât și a celorlalți cetățeni care tranzitează zona fără a participa la miting”.

Firea spune că mitingul ar avea șanse să primească aviz numai dacă „organizatorul își va reconsidera solicitarea inițială, astfel încât să se încadreze în limite rezonabile din punct de vedere al numărului participanților”.

Mai mult, ea a dat ca exemplu mitingul PSD din 9 iunie, când „numărul de participanți declarați de organizatori în Piața Victoriei a fost de 250.000, iar în momentul de vârf al evenimentului s-au înregistrat un număr de 380.000 – 400.000 de persoane, care ocupau în întregime Piața Victoriei, precum și străzile adiacente”.

„Inițial, PSD a intenționat organizarea unui miting la care să participe 1 milion de persoane, dar în urma discuțiilor cu instituțiile implicate în menținerea ordinii publice și a gestionării situațiilor de urgență s-a decis redimensionarea evenimentului în concordanță cu particularitățile și capacitatea zonei vizate”, a mai spus primarul Capitalei.

Mai departe, Firea spune că Municipalitatea „nu intenționează să obstrucționeze în niciun fel manifestațiile publice, dar solicită ca organizatorii să-și asume explicit respectarea legii și să-și dimensioneze acțiunile astfel încât să nu fie periclitată siguranța nici a participanților, nici a celorlalți cetățeni”.

Totodată, ea cere „să se pună capăt acuzațiilor și jignirilor proferate în spațiul public la adresa mea și a Primăriei Capitalei, câtă vreme nu există niciun motiv pentru care vreo entitate să fie lezată de vreo acțiune ireversibilă a autorităților. Legea și regulile sunt aceleași pentru toată lumea și nu se aplică după principiul „cine țipă mai tare”. Democrația înseamnă respectarea libertăților cetățenești câtă vreme acestea nu încalcă libertățile celorlalți”.


Libertatea transmite LIVE, 24 de ore din 24, imagini din Centrul Vechi, din București

 
 

Urmărește-ne pe Google News