Sfinții Mihail și Gavril sunt sărbătoriți pe 8 noiembrie în calendar ortodox 2020, tot atunci este sărbătorit și soborul lui Mihail și Gavriil. Potrivit Sfintei Scripturi, îngerii erau slujitorii lui Dumnezeu pe care îl iubesc și îl preamăresc.
Cuprins:
Cine au fost Sfinții Mihail și Gavril
Arhanghelul Gavril, al cărui nume se traducere din ebraică „Dumnezeu este puterea mea”, este unanim considerat a fi mesagerul veştilor bune.
Potrivit Noului Testament, el le-a vestit sfinţilor părinţi Ioachim şi Ana naşterea Fecioarei Maria. De asemenea, vestea cea bună, naşterea Mântuitorului, a fost adusă Maicii Domnului tot de Arhanghelul Gavril.
Este înfăţişat în icoane ca purtător al unui semn divin, un crin sau o trompetă (în care va suna pentru a anunţa cea de-a doua venire a lui Iisus pe Pământ). Mihail se traduce din ebraică prin „Cine-i ca Dumnezeu”.
Mihail, care transmite rugăciunile adresate de credincioşi Tatălui Ceresc şi este cel dintâi dintre îngerii păzitori care s-a luptat cu îngerii răzvrătiţi împotriva lui Dumnezeu.
Este reprezentat în iconografia ortodoxă în costum de soldat, purtând în mână o suliţă cu vârful îndreptat spre pământ. Sf. Arhanghel Mihail este mai des întâlnit în tradiţiile româneşti decât Gavriil.
Astfel, în popor se spune că el este cel care ia sufletele oamenilor, stând la căpătâiul bolnavilor, dacă aceştia vor muri, sau la picioare, dacă vor scăpa de boală şi vor continua să trăiască.
Conform unei legende, Mihail ar fi fost iniţial un om simplu, însurat cu o fată frumoasă, pe nume Stăncuţa. După căsătorie, aceasta s-a transformat într-o femeie rea, iar pentru răbdarea pe care Mihail ar fi avut-o faţă de ea, Dumnezeu l-a făcut sfânt.
Despre Sfinții Mihail și Gavril, tradiţia spune că nu e doar motiv de sărbătoare, ci şi de reculegere şi de pomenire a celor plecaţi din această lume.
În calendarul religios popular, atât pe 8 noiembrie, cât şi în ziua precedentă, sunt pomeniți toţi morţii familiei, ofrandele aduse lor purtând numele de “Moşii de Arhangheli”.
Sfinții Mihail și Gavriil au grijă însă şi de cei în viaţă: ei sunt păzitorii oamenilor din clipa în care s-au născut şi până la moarte şi se roagă continuu bunului Dumnezeu pentru sănătatea acestora.
Vezi care sunt cele mai frumoase mesaje de Sfinții Mihail și Gavril pe care să le trimiți celor dragi
Ce obiceiuri și tradiții sunt de Sf. Mihail și Gavril
- Pentru că atât Sfântul Mihail, cât şi Sfântul Gavriil sunt văzuţi că păzitori ai oamenilor de la naştere până la moarte, în credinţa populară se spune că ziua de 8 noiembrie este cea mai nimerită pentru a aprinde o lumânare, pentru a fi călăuzit spre Rai în viaţa de Apoi.
- Nu se lucrează deloc în ziua acestei sărbători, căci, se spune în popor, cei care vor munci se vor chinui rău înainte să moară.
- Tot în această zi se amestecă berbecii cu oile, în scopul împerecherii.
- Se pregăteşte şi o turtă, care se aruncă între oi, şi dacă aceasta cade cu faţa în sus, este un semn că mioarelor le va merge bine atunci când vor făta.
Descoperă mai multe tradiții de Mihail și Gavril
Lucruri pe care nu le știai despre Sfinții Mihail și Gavril
- Denumirea sărbătorii în calendarul ortodox este Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri.
- Cuvântul “sobor” este tradus prin “adunare” și este un cuvânt vechi cu proveniență slavă, care se referă la adunare de oameni, întrunire, consfătuire, sfat.
- Cifra 8, dată pe care sunt prăznuiți cei doi sfinți, reprezintă simbolul vieții veșnice, infinitul.
- Sărbătoarea de Sf. Mihail și Gavril este prăznuită cu o săptămână înainte de a începe Postul Crăciunului.
- Primul care a fost sărbătorit a fost Mihail, după care și Gavril/Gabriel și mai este cunoscut Rafael, sărbătorit de catolici.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro