Clase fără uşi, pereţi nefinisaţi, grupuri sanitare utilate doar pe jumătate, holuri străjuite de schele şi zeci de muncitori care roiesc de colo colo. Aşa arată 40 de unităţi de învăţământ din Bucureşti şi alte câteva sute din ţară. Iar şansele ca aceste şcoli să fie puse la punct şi să-şi poată primi elevii cum se cuvine , în doar câteva zile, sunt foarte mici! Chiar dacă lucrările de reabilitare a celor mai multe şcoli au început încă din vară sau chiar din anii trecuţi, constructorii nu dau nici un semn că vor termina curând treaba. Soluţiile pe care Ministerul Educaţiei le-a găsit sunt fie să înghesuie elevii în alte unităţi de învăţământ, fie să se ţină cursurile… printre muncitori.


Curtea Şcolii nr. 23 din Capitală e plină de utilaje de construcţie, chiar dacă peste numai câteva zile ar trebui să găzduiască festivitatea de deschidere a anului şcolar

Bucureşti

Şcoala nr. 23 “Sfântul Silvestru”, din sectorul 2 al Capitalei, făcea parte din proiectul BEI de reabilitare a instituţiilor de învăţământ şi ar fi trebuit să fie predată la cheie până săptămâna viitoare. Din păcate însă, Primăria a întârziat cu banii către constructor, iar lucrările s-au blocat. Cel mai optimist scenariu arată că cei 380 de elevi ai şcolii vor putea învăţa, din 14 septembrie, înghesuiţi pe un singur etaj, în timp ce parterul instituţiei va rămâne în şantier. Abia spre sfârşitul anului copiii îşi vor putea ocupa liniştiţi locurile în toată şcoala.

 

Directoarea şcolii, Aureliana Grama, ne arată unde va fi amplasată tabla dintr-una din sălile de clasă, care vor fi gata în câteva luni Pereţii de la parterul Şcolii nr. 23 din Capitală sunt încă găuriţi, iar uşile nu sunt montate

Aşa arată o sală de clasă în care ar fi trebuit să înveţe copiii din Muşenia

Suceava

Aproximativ 40 de copii din satul Văşcăuţi,comuna suceveană Muşenia, nu vor începe anul şcolar în localitate, deoarece şcoala este un imens şantier. Directorul coordonator din comuna Muşenia, Gheorghe Prelipcean, a spus că lucrările la clădire au început în toamna anului 2008, dar, din lipsa resurselor financiare, au fost oprite. Nici încălzirea sălilor de clasă nu va fi asigurată, deoarece nu a fost finalizată instalarea centralei termice.

Chiar dacă lucrările la şcoala din comuna Muşenia au început în urmă cu un an, clădirea nu e nici acum finisată

Vaslui

Din cauza lipsei de finanţare, finalizarea construcţiei noii şcoli din comuna Ciocani s-a amânat. Astfel, 200 de elevi vor învăţa un an întreg în condiţii greu de imaginat: îngrămădiţi în sediul Primăriei, în două săli mici şi incomode, precum şi la Ocolul Silvic din comună.

Acesta este Ocolul Silvic unde vor învăţa copiii din Ciocani

Aşa arată o clasă improvizată  Aici va fi amplasată şcoala cea nouă

Prahova

132 de unităţi de învăţământ din judeţul Prahova nu au în prezent autorizaţie sanitară. Majoritatea sunt în zone izolate, unde nu există apă curentă pentru elevi. E vorba despre spaţii ale şcolilor din comunele Apostolache, Baba Ana, Bertea şi Ceraşu. Potrivit inspectorului şcolar general adjunct Gheorghe Matei, în aceste unităţi problemele se vor rezolva prin montarea unor dozatoare de apă.

Peste o sută de şcoli din Prahova nu au apă curentă

Profesorii nu vor să vină la deschidere

Profesorii declară război politicienilor. După ce Parlamentul a hotărât ca dezbaterile pe legile asumate de Guvern să aibă loc pe 15 septembrie, pentru ca pe 14 parlamentarii să poată participa la deschiderile de an şcolar din colegiile pe care le reprezintă, profesorii spun că vor boicota aceste festivităţi. Mai mult, Federaţia Educaţiei Naţionale a cerut membrilor săi să nu se prezinte la locul de muncă în prima zi de şcoală. Liderul FEN, Constantin Ciosu, a declarat că acesta este un mod de a sancţiona faptul că parlamentarii îşi iau practic “liber” pe 14 septembrie.

Citiţi în ziarul de mâine povestea unei tinere oarbe care învaţă trei limbi străine într-o şcoală normală

 
 

Urmărește-ne pe Google News