A scăzut numărul persoanelor salariate
Numărul salariaţilor din România a scăzut cu 300.000 de persoane în perioada octombrie 2009 – octombrie 2010. Astfel, potrivit Ziarului Financiar, anul trecut erau înregistraţi doar 4,162 de milioane de angajaţi, faţă de acum doi ani, când pe piaţa muncii activau 4,46 de milioane de români. Or fi plecat la muncă în străinătate? Or fi fost daţi afară? Or lucra la negru? Habar nu avem! Cert este că… au dispărut…
Posibile scumpiri la carburanţi şi la alimente
Un document elaborat de Guvern pentru perioada 2011-2014 conţine un avertisment privind riscul unor majorări de impozite şi de preţuri. Astfel, din cauza situaţiei economice mondiale, este foarte posibil ca în următorii ani românii să se confrunte cu scumpiri semnificative la carburanţi şi la alimente.
Banca «te arde» şi pentru o coală A4
România e ţara comisioanelor aberante percepute de bănci, taxe care în UE sunt interzise. Potrivit ziarului România Liberă, mai multe bănci din ţara noastră percep taxe suplimentare pentru tranzacţiile cu numerar. O altă instituţie bancară încasează comisioane pentru plata cu monede, iar o alta cere o sumă substanţială pentru închiderea contului de economii. În România se percep comisioane la bănci şi pentru emiterea unei coli A4.
Peste 4 miliarde de euro ar câştiga statul dacă românii ar munci legal
Dacă cei 1.680.000 de români despre care Traian Băsescu a spus că muncesc la negru ar intra în legalitate, statul ar încasa circa 4,5 miliarde de euro din contribuţiile sociale ale angajaţilor. Noul Cod al Muncii prevede ca lucrul la negru să fie sancţionat cu amenzi cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei (2.400 şi 4.760 de euro). Potrivit Ziarului Financiar, statul încasează în prezent din contribuţii sociale circa 45,8 miliarde de lei într-un an (10,9 miliarde de euro).
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro