Pentru a putea supravieţui, trei din primii patru producători de bere din Cehia – Pilsner Urquell, Staropramen şi Budejovicky Budvar – au declarat că au încetat să mai umple butoaiele cu bere.
Imediat după această închidere, cererea pentru bere la halbă, care reprezenta 40% din producţia totală, a scăzut la zero, a precizat Martina Ferencova, directoarea Asociaţiei berarilor din Cehia.
„Producem mai multă bere în sticle şi doze, pentru care am constat o creştere de 15% a cererii”, a declarat purtătorul de cuvânt de la Staropramen, Denisa Mylbachrova.
La rândul lor, exporturile au fost afectate când Guvernul de la Praga a închis graniţele, în data de 16 martie.
Dacă marii producători de bere reuşesc să se descurce graţie contractelor pe care le au cu marile lanţuri de distribuţie, unde îşi pot vinde sticlele şi dozele, situaţia este una dramatică pentru cele aproximativ 500 de berării artizanale care sunt în pragul insolvenţei, susţin experţii.
În medie, vorbim de o scădere a producţiei de 80% pentru că micii berari nu au capacitatea de îmbuteliere în sticle şi doze. În plus micii berari nu au nici reţea de distribuţie, în afara pub-urilor. Nu mai vând practic nimic
Jan Suran, preşedintele Asociaţiei Cehe a Producătorilor de Bere Artizanală
Cehia este țara în care se înregistrează cel mai mare consum de bere din lume, cu 141 de litri pe cap de locuitor!