Canicula a cuprins întreaga țara în acest sfârșit de săptămână, meteorologii emițând sâmbătă chiar și o avertizare cod roșu de vreme deosebit de caldă pentru câteva județe.

Sâmbătă, când temperaturile au atins și 43 de grade Celsius în unele părți ale țării, Ministerul Sănătății a publicat un document de 135 de pagini cu puncte de prim ajutor pentru persoanele afectate de caniculă. 

Numai că o mare parte dintre ele au fost indisponibile sâmbătă ți duminică deoarece funcționează doar în timpul săptămânii, de luni până vineri, până la ora 15:00 sau 16:00! În alte cazuri, în listă nu este precizat programul de funcționare. 

Contactați de Libertatea, reprezentanții IGSU și ISU au precizat că de organizarea acestor puncte de prim ajutor pentru populație se ocupă reprezentanții primăriilor.

În București, de exemplu, doar două puncte din cele opt au program și în weekend. În Cluj, Suceava și în Craiova nu este niciun punct deschis în weekend. În Tulcea, programul de funcționare al tuturor centrelor este de luni până sâmbătă. 

În Sibiu însă, programul centrelor a fost prelungit și în weekend, punctele fiind disponibile în intervalul 11.00-17.00. 

La fel se întâmplă și în sectorul 5 al Bucureștiului, unde funcționează zece centre de prim ajutor. „Toate sunt dotate cu apă, aer condiționat, tensiometru, termometru, dezinfectat, măști și mănuși, dar și trusă medicală de prim-ajutor”, au transmis reprezentanții primăriei.

Deși în lista de la Ministerul Sănătății nu figurează programul de funcționare al punctelor, Ciprian Ciucu, primarul sectorului 6, a confirmat pentru Libertatea că cele patru centre sunt deschise și în weekend. 

„Funcționează zilnic pe tot parcursul verii, în intervalul orar 11:00-18:00, în zilele declarate de autorități caniculare, cu indice mare de disconfort termic”, a spus el. 

În listă mai sunt și câteva centre care funcționează non-stop, în general cele aflate în spitale, dar și multe farmacii care oferă ajutor persoanelor afectate de caniculă în orele de funcționare ale unităților. 

Libertatea a încerat să obțină de la Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, un punct de vedere legat de punctele de prim ajutor care nu au program sâmbăta și duminică, însă acesta nu a răspuns solicitărilor Libertatea.  Nici purtătorul de cuvânt al Ministerului nu a putut fi contactat. 

Recomandări de la minister pe timp de caniculă

Ministerul Sănătății au transmis și o serie de recomandări pentru populație pe timp de caniculă.

Pe lângă evitarea expunerii prelungite la soare, consumul de fructe și lichide, reprezentanții Ministerul Sănătății îndeamnă populația care nu beneficiază de aer condiționat că petreacă „două-trei ore zilnic în spații care beneficiază de aer condiționat). În special din magazine, supermarketuri, spații publice sau cinematografe.

Cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic accentuat în 15 judeţe

Zone din 15 judeţe situate în sudul şi sud-estul ţării, inclusiv Capitala, s-au aflat, duminică, sub cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic accentuat, potrivit unei avertizări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În Oltenia, Muntenia şi sud-vestul Dobrogei valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38 – 41 de grade Celsius, iar noaptea nu vor coborî sub 20 – 22 de grade şi prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. La nivelul Capitalei, duminică se vor atinge 39 – 40 de grade.

Urmărește-ne pe Google News