Clienţi mulţi, chirie mică
În acelaşi document al procurorilor sunt prinse şi alte declaraţii ample ale celor trei acţionari ai clubului Colectiv. Între altele, aceştia au recunoscut faptul că, în măsura în care cei cărora le închiriau clubul aduceau la spectacol cel puţin 400 de clienţi, aceştia nu mai plăteau chiria de 1.000 de euro plus TVA.
În cazul concertului celor de la Goodbye to Gravity, cei trei acţionari se aşteptau să aibă în club 800 de persoane, după cum arată declaraţia lui Alin Anastasescu. Acesta s-a apărat de asemnea şi în ceea ce priveşte antifonarea localului, spunându-le procurorilor că nu l-a interesat preţul atunci când a cumpărat materialele.
Nu ştie cu ce s-a curăţat tavanul
Cât priveşte însă posibila îmbibare a buretelui ignifug cu anumite substanţe inflamabile, acesta din urmă a şocat: “În vara anului 2015, s-au făcut activităţi de curăţire a buretelui antifonant, iar noi am închiriat de pe OLX un aspirator pentru a face curat. Nu ştiu ce substanţă a fost folosită, presupun că s-au folosit apă şi şampon”, a susţinut Anastasescu.
Acesta a mai spus totodată şi că le-ar fi cerut organizatorilor petrecerii să nu folosească nici un fel de produse pirotehnice. Şi asociatul său, Paul Gancea, a vorbit despre artificii, însă a susţinut că efectele de acest gen nu intrau în atribuţiile sale. În schimb însă, din punctul său de vedere, numărul mare de oameni din club nu a fost niciodată vreo problemă.
“Media persoanelor care participau la evenimente era de 500-600 de persoane, eu am participat la rândul meu la concerte. Mie mi s-a părut încăpătoare sala, deoarece puteai să dansezi şi să nu te atingi de alte persoane”, le-a declarat Gancea procurorilor. Tot în faţa anchetatorilor a dat declaraţii şi Costin Mincu. Acesta a şocat, spunând că nu ştia ce calitate au materialele cu care au antifonat discoteca: “Nu cunoşteam proprietăţile materialului folosit, respectiv buretele despre care am făcut vorbire, în sensul dacă este ignifug sau uşor inflamabil”.
S-au apărat «simplist şi au fost indolenţi»
În referatul cu propunere de arestare preventivă, ancheatorii au explicat şi motivele pentru care, în opinia lor, cei trei patroni ar trebui închişi pentru 30 de zile. Procurorii susţin că Mincu, Gancea şi Anastasescu s-ar fi apărat simplist şi circumstanţial, invocând faptul că n-ar fi ştiut în totalitate ce spune legea. Iar acest lucru nu poate fi luat în calcul, potrivit procurorilor, având în vedere faptul că aceştia s-au dovedit a fi perspicace atunci când au cerut autorizare doar pentru 80 de locuri pe scaune şi au omis să declare că, de fapt, spaţiul va fi folosit pentru concerte în care clienţii stau în picioare.
În plus, chiar Anastasescu a mărturisit că ştia de pe internet că este de ajuns un spaţiu de un metru pătrat pentru 3 participanţi la concert.
“Indolenţa inculpaţilor în ceea ce priveşte încadrarea activităţii societăţii în limitele legale este dovedită şi de lipsa de preocupare a celor trei administratori în a asigura spaţiul pe care îl foloseau o siguranţă la incendiu: la amenajarea de interior au folosit materiale inflamabile şi neignifugate, ieftine şi nu au luat măsuri de evacuare proporţionale cu capacitatea de folosinţă”, spun procurorii. Ieri seară, la închiderea ediţiei, Mincu, Gancea şi Anastasescu erau încă în audieri.
Piedone vrea monument
Au trecut patru zile de la teribilul incendiu şi primarul Cristian Popescu Piedone a anunţat că vrea să ridice un monument la clubul Colectiv.
Asta, în timp ce procurorii au ridicat, ieri, mai multe documente de la primărie. Deocamdată, Piedone nu e cercetat în dosarul deschis de Parchetul General, însă mii de oameni îi cereau aseară demisia în Piaţa Victoriei.
foto: Alex Dobre
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro