De altfel, neplata călătoriei este o problemă uriașă în Bogota, unde oamenii forțează barierele și escaladează gardurile, împingând clienții corecți care plătesc, punându-le astfel viața în pericol.
Zeci de mii de oameni sunt amendați în fiecare an pentru a evita tarifele în Bogota, dar multe alte persoane nu sunt prinse niciodată, informează BBC.
Se estimează că 70.000 de persoane, din cele 2,6 milioane care utilizează Transmilenio zilnic, nu plătesc.
Compania de transport chiar a postat pe contul său de Twitter mai multe fotografii elocvente, sub hashtag-ul #NoMoreDodgers (#Gatacușmecherii), care au devenit virale.
Comentariile variază de la „minunat” și „așa se face” la „simplu și eficient”.
Mulți au aplaudat măsura, spunând că era timpul ca aceia care nu respectau regulile să fie pedepsiți.
Unii au pus la îndoială eficacitatea acesteia, dacă acțiunea a fost „o singură dată, pentru spectacol”.
Alții susțin că acest serviciul de transport cu autobuzul, care suferă de supraaglomerare cronică și condiții inumane de călătorie, nu merită prețul, iar banii ar trebui cheltuiți pentru a îmbunătăți condițiile de transport, mai degrabă, decât pentru a-i prinde pe „șmecherii” care nu plătesc.
Un tarif standard în oraș costă 0,75 $ (0,57 £). Amenzile pentru neplata tarifelor sunt de cel puțin 42 de dolari americani.
În România, mulți străini din București circulă fără bilet RATB. Când sunt controlați, se fac că nu înțeleg românește.
- FOTO – Twitter.com/TransMilenio
Citește și: EXCLUSIV | Gigi Becali îi dă lovitură de grație primarului sectorului 5, Daniel Florea: „Soția lui a lucrat pentru mine”