În sâmbăta în care Bianca Şomu şi-a spălat pe cap fetiţele cu o soluţie cu care se tratează râia la oi, de trei ori au sunat oamenii la 112. Primul apel a fost la ora 12:04, când copilele erau deja inconştiente. Iar ultimul apel, îşi amintesc localnicii, a fost al unei vecine care plângea la telefon şi implora: „haideţi odată, că aici e prăpăd!”.

La scurt timp au apărut, una după alta, două salvări de la Rupea. Era ora 12:16, iar fetiţele nu mai aveau puls.

Cum a devenit dispensarul casa medicului 

În Ungra, salvarea vine de la 10 kilometri distanţă, din Rupea, sau de la Făgăraş, aflat la 46 de km depărtare. „Iar când sunt ocupate, vine şi de la Braşov”, spune viceprimarul Gheorghe Boboia.

Comuna care numără 2.000 de suflete a avut, cândva, şi un dispensar medical. Era pe Strada Principală, singura asfaltată din sat. Imobilul a aparţinut unei familii de saşi care a plecat în Germania, apoi a intrat în proprietatea statului român şi în administrarea comunei Ungra.

Aici au funcţionat dispensarul şi grădiniţa. În 1997, dr. Ioan Păloiu a închiriat casa de la Primăria din Ungra. „Mai întâi a scos grădiniţa afară, pe urmă a scos şi dispensarul şi apoi şi-a cumpărat casa”, spune o sursă din administraţia locală, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.    

În 2011, moştenitorul familiei de saşi a revendicat în instanţă imobilul, iar la proces, dr. Păloiu a făcut dovada că a cumpărat casa, cu un contract şi două chitanţe, din 2004. Şi a avut câştig de cauză, conform motivării Sentinței 549/2011 a Judecătoriei Rupea.

În clădirea galbenă din dreapta au fost cândva dispensarul şi grădiniţa din Ungra

Grădiniţa din Ungra funcţionează acum în clădirea căminului cultural. Dispensarul medical nu mai există. În locul lui, autorităţile locale au amenajat, la parterul clădirii Primăriei, un cabinet pentru medicină de familie unde profesează dr. Ioan Păloiu.

Consultaţii: doar joia, și nu întotdeauna

Joia trecută, când au fost îngropate cele trei fetiţe din Ungra, medicul de familie din comună anunţa că intră în concediu. 

Pe ușa cabinetului medical din Ungra se anunță că doctorul este în concediu

FDr. Ioan Păloiu are 67 de ani şi e medic în Ungra de foarte multă vreme. La cabinetul lui sunt înscrişi oameni din două sate, Ungra şi Dăişoara, şi toţi localnicii spun despre el că e „un doctor bun, dar cam dificil”. În plus, spun că nu-l găsesc, pentru că vine la cabinet doar joia, câteva ore. 

Legea privind reforma în domeniul sănătății spune că medicul, având două cabinete (unul în Ungra, şi altul în Hoghiz), ar trebui să asigure pentru fiecare cabinet „un  program fracționat de minimum 10 ore pe săptămână, în norma lui de bază”.

„Şi nici în fiecare joi nu-i!”, spune sursa din administraţia locală. „Nu răspunde la telefon când îl sună oamenii, iar toamna trecută, înainte de alegeri, pentru că era împotriva ambilor candidaţi la primărie, şi-a închis cabinetul vreo două luni. Toţi oamenii din Ungra înscrişi la el erau nevoiţi să meargă 7 kilometri, la cabinetul din Hoghiz. Iar când noul primar a vrut să aducă alt medic, dr. Păloiu a zis «nu, că eu am contract!», şi a redeschis cabinetul”.

Acuzații: „consultații pe bani, fără chitanță”

„Omul necăjit trebuie să plătească maşină ca să ajungă la cabinetul lui din Hoghiz”, spune o femeie care locuieşte pe Strada Principală.

Pentru că nu era asigurată medical, dr. Păloiu i-a cerut bani pentru consultaţie „dar nu mi-a tăiat nicio chitanţă, mi-a dat doar trimiterea pentru analize”, declară ea.

Deşi sunt vecini de stradă, iar femeia are un copil mic, spune că n-a îndrăznit niciodată să-i bată la poartă, dacă a avut vreo problemă medicală. 

„În ţigănie”, cum este numită strada din satul Ungra unde locuiesc cele mai necăjite familii din localitate, majoritatea de etnie romă, nemulţumirile sunt şi mai mari. „Dacă nu-i dai bani, 20-30 de lei, nu-ţi dă scaun (pentru consultaţie – n.r.). Dacă îi dai, atunci te întreabă: «unde te doare? În stânga, în dreapta?»”, spune o femeie.

„Nu consultă! Sunt oameni bolnavi, paralizaţi, da nu vine să-i vadă şi să le facă un consult acasă”, se plânge o altă vecină.

Conform Casei Naţionale de Asigurări de Săntate, consultaţiile la domiciliu se acordă persoanelor asigurate care au o invaliditate, permanentă sau temporară, celor cu boli cronice sau cu simptome ce nu le permit deplasarea la cabinet, copiilor cu vârste de până la 1 an, copiilor cu boli infecto-contagioase şi lehuzelor.

Unii oameni spun că medicul a refuzat să le dea un bilet de trimitere, iar alţii – că au fost daţi afară din cabinet, doar pentru că au vrut să-şi facă şi ei analizele.

Cu calul, după rețete pe internet

Din Ungra şi până la Dăişoara, satul aparţinător, se ajunge pe un drum desfundat ce merge pe lângă râul Olt şi apoi taie pădurea. Un drum de 11 kilometri plin de hârtoape.

Așa arată drumul de 11 km care leagă Dăișoara de Ungra

Medicul n-a mai trecut prin Dăişoara de câţiva ani. „A zis că n-are internet şi nu poate să ne facă reţetele”, spune o femeie din sat. „Dar acum ne-au băgat internet şi el tot nu vine, că nu-i drumul bun şi nu vrea să-şi strice maşina.”

Oamenii coboară în Ungra joia, când dr. Păloiu are consultaţii la cabinet. Vine fiecare cu ce poate. Cei săraci înhamă caii la căruţă, îşi învelesc copiii în pături, dacă e iarnă, şi merg cu ei la medic, ca acum un secol.

Pe Strada de Sus, acolo unde este „în ţigănie” la Dăişoara, „mai vine o doamnă de la primărie, cu un tabel, şi ne spune ce copii trebuie să meargă la vaccin. Dacă în ziua aia avem bani, ne ducem cu ei”, spune o mămică cu 9 copii.

Strada de Sus din Dăișoara

70 de lei îi costă drumul cu maşina până în Ungra şi în jur de 100 de lei – până la Hoghiz. Romii din Dăişoara spun că muncesc cu ziua prin sat, „la sapă la cucuruz, la cartofi, şi primim 15 lei, 20-30 de lei, depinde de om”. Dacă n-au căruţă, trebuie să muncească trei zile, ca să poată merge cu copiii la medic.

Fetițele din Ungra, mutate la alt medic

„Ce domn doctor?”, se revoltă un tânăr din „ţigănie”. „N-a vrut să-mi bage fişa la copil, de cinci luni nu m-a chemat la vaccin cu el şi copilul are acum 10 luni. Nu e domn!”. „Să vie aicişa, să facem vaccinul la copchii”, îl susţin vecinele lui. Oamenii se revoltă, dar n-au nicio putere.

„De bun, îi bun doctorul Păloiu”, spune un bărbat. „Da uite că e rău, că nu vine încoace. De unde bani, să te duci până-n Ungra sau la Hoghiz? Să vină la noi, la sfat (sfatul popular – n.r.) sau la cămin!”

Mulţi oameni din comuna Ungra, cam 50%, spune sursa din administraţia locală, s-au mutat la medicii de familie din alte localităţi. Bat drumul spre Rupea, Hoghiz, Făgăraş, Jibert, Comăna sau chiar până-n Braşov, la zeci de kilometri de comuna lor în care a existat, cândva, chiar şi-un dispensar medical. 

Căruța este mijlocul de transport pe care oamenii săraci din Dăișoara îl folosesc atunci când vor să-și ducă copiii la doctorul din Ungra

Şi Bianca Şomu, mama celor trei fetiţe care au murit intoxicate, plecase, cu tot cu copii, de la cabinetul din Ungra. A găsit un medic la Rupea. „Erau înscrişi la mine de puţin timp”, spune dr. Dodos Gabriel. „Nu mi-a adus fişe, nu mi-a adus nimic”. Mama n-a mai apucat să meargă cu fetiţele la vreun consult medical.

Medicul refuză să comenteze

În ziua în care am fost în Ungra, am bătut şi la poarta domnului dr. Ioan Păloiu. Ne-a deschis asistenta dânsului, care ne-a comunicat că „domnul doctor nu poate vorbi, pentru că a avut o gardă grea”.

L-am sunat luni, pe numărul de telefon afişat pentru pacienţi, însă aceeaşi asistentă ne-a transmis că „domnul doctor este ocupat, are o consultaţie, acum este îmbărcat în haine de COVID”.

Am insistat la telefon să obţinem şi punctul de vedere al dumnealui, dar ni s-a precizat că „dânsul îşi vede de meserie, fiind medic de atâţia ani, şi nu dă declaraţii, pentru că nu-i place să iasă pe mass-media.”

În Ungra există azi un dispensar veterinar, dar şi o farmacie veterinară. Până acum, nu s-a făcut în comună vreo campanie pentru vaccinarea împotriva COVID. Oamenii ştiu că vaccinul nu e obligatoriu, iar dacă vrei să-l faci, trebuie să anunţi medicul de familie.

Dispensarul veterinar din Ungra

 
 

Urmărește-ne pe Google News