UPDATE: După apariția articolului, Lucian Timofticiuc a ținut să facă mai multe precizări, afirmând că el nu are nicio amendă penală.
Redăm integral la finalul articolului precizările trimise de acesta.
Cu dorința de a reforma sistemul medical, noul ministru al Sănătății și-a format un cabinet compus din 21 de consilieri, specialiști pe mai multe domenii. Trei dintre aceștia au calitate de suspect, inculpat sau chiar condamnat în dosare de corupție de notorietate.
Maria Constantin – suspect la DNA în dosarul corupției de la Casa de Sănătate
Primul, Mihaela Maria Constantin, este suspect în dosarul DNA deschis în mai 2016 pentru fapte de corupție, alături de Vasile Ciurchea, fostul președinte al Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate și alte 7 persoane, care au avut funcții de conducere în instituție. Procurorii DNA au dispus începerea urmării penale pentru infracțiuni de corupție ce vizează contracte privind sistemul IT din sănătate, în perioada 2007-2009.
16 milioane de euro este prejudiciul reclamat de procurorii DNA în dosarul de la CNAS
Actualul consilier al ministrului sănătății, Mihaela Constantinescu avea funcția de director general adjunct al CNAS și este cercetată pentru ”săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau altul un folos necuvenit în formă continuată”.
În acest dosar, este urmărită penal și firma HP România pentru complicitate la abuz în serviciu.
DNA a confirmat ieri, pentru Libertatea, că dosarul nu a fost clasat și că nu a fost schimbată calitatea de suspecți pentru niciunul dintre cei implicați.
”Dosarul menționat de dvs. în solicitare se află în lucru, iar aspectele deja mediatizate prin comunicatul DNA din aprilie 2016 rămân valabile”, arată răspunsul Direcției Naționale Anticorupție.
Ciontu – consilierul trimis în judecată în dosarul de la Spitalul de Arși
Al doilea consilier cu probleme penale este doctorul Călin Ciontu, care este este unul dintre inculpații din celebrul dosar al operațiilor estetice de la Spitalul de Arși București.
În 2014, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București au făcut percheziții și au confiscat sume de bani, la o adresă fiind găsiți 170.000 de euro, la mai mulți medici de la Spitalul de Arși.
Aceștia au fost acuzați de luare de mită cuprinsă între 450 și 3.400 euro de la pacienți în schimbul unor operații estetice, gen implant mamar, intervenții ce erau ulterior validate de CASMB, care deconta 5.000 de lei de operație.
Printre medicii vizați s-a aflat și Călin Ciontu, acesta fiind judecat acum pentru 66 de capete de luare de mită, dosarul aflându-se pe rol la Curtea de Apel București.
Timofticiuc – condamnat cu amendă pentru șantaj în presă
Al treilea ”sfătuitor” al ministrului sănătății este Lucian Timofticiuc, care are misiunea de a-l ajuta pe Victor Costache pe probleme de comunicare cu mass-media.
Timofticiuc, patronul ziarului Vremea Nouă din Vaslui, a fost cercetat în 2005 de procurorii PNA, actualul DNA, în calitate de director de marketing al fostului cotidian ”Ziua de Iași” de amenințări și șantaj pentru obținerea de contracte de publicitate de la mai mulți oameni de afaceri din Iași. El a fost cercetat penal și s-a ales cu o amendă.
Precizări Lucian Timofticiuc: ”În articol ați făcut o eroare gravă privind calitatea de condamnat pe care mi-o atribuiți cu rea credință. Vă rog respectuos să corectați greșeala făcută, înlăturând de pe site informațiile eronate. Spre știința dvs, în acel dosar de care faceți vorbire, am fost scos de sub urmărire penală, pentru că am fost confundat cu o altă persoană. La acel moment, procurorul mi-a aplicat o amendă administrativă de 200 lei, pe care am contestat-o în instanță. Am câștigat acel proces și amenda a fost anulată. Așa cum e scris și în cazierul judiciar, nu am nicio condamnare penală și nici vreo amendă penală.”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro