Folosesc arme medievale

Există două tipuri de braconaj în Deltă: unul al localnicilor, pentru hrană, altul comercial, al unor indivizi care încearcă să facă din vânătoarea ilegală o afacere.
“Braconajul comercial este atât de îmbelşugat, încât preţurile au devenit derizorii. Un mistreţ costă între 200 şi 300 de lei, la negociere, indiferent de mărime. Se mai vânează căpriorul, gâsca sălbatică şi fazanul, dar mai rar. În general, se braconează cu laţul, doar mistreţul e vânat cu câinii şi cu lancea. Câţiva câini hăituiesc mistreţul, iar când acesta oboseşte, se pune în şezut, ca să-şi ferească părţile posterioare vulnerabile, şi se apără cu colţii. În acel moment apar braconierii călare şi înfig în el lăncile numite sandolii”, ne-a explicat Ion Botaş. E un tip de vânătoare medieval, foarte eficient pentru braconieri: nu se aude puşca.

Vânatul ilegal poate însemna 7 ani de puşcărie

Din câte spun localnicii, principalii furnizori de vânat braconat sunt oamenii latifundiarilor din zona Deltei. Preţul vânatului este mic, deoarece în multe părţi ale ţării a apărut un nou tip de afacere: ferme cu vânat. Mistreţul, de exemplu, se creşte în coteţ, ca orice porc, şi se vinde cu 800 de euro bucata, la o greutate de 150 de kilograme. În Europa, kilogramul de carne de mistreţ costă, în medie, 17 euro. Mistreţul din Deltă costă mai puţin de 2 euro pe kilogram pentru că nu are nici un document de însoţire, iar cel care transportă asemenea carne riscă 7 ani de puşcărie.
Citiţi în ziarul de mâine despre şacalul asiatic care este pe cale să distrugă coloniile de pelicani din Deltă
 

 
 

Urmărește-ne pe Google News