Datele de la Ministerul Finanţelor arată că, numai în august, datoria publică a ţării noastre a crescut cu peste un miliard de lei faţă de luna iulie, scrie Evenimentul zilei. Din totalul de 179,32 de miliarde de lei (circa 42 de miliarde de euro), mai mult decât dublu faţă de nivelul de la finalul anului 2007 (circa 19,3 miliarde de euro), peste 93% reprezintă datoria guvernamentală.
Finanţare externă pentru buget
În primele opt luni ale acestui an, Guvernul României şi-a asigurat necesarul de bani, în special emiţând titluri de stat pe piaţa internă. Şi totuşi, după ce autorităţile române au accesat mai multe tranşe din împrumutul extern, de la FMI şi de la Comisia Europeană, a crescut ponderea finanţării externe în acoperirea găurilor din bugetul de stat. Acum, autorităţile, în loc să se apuce să achite din aceste datorii, caută să facă noi împrumuturi, pentru a plăti pensiile şi salariile bugetarilor. România este, la ora actuală, dependentă de finanţări externe, mai ales de banii veniţi de la Fondul Monetar Internaţional.
Ne mai dă FMI banii promişi în luna decembrie?
Negocierile cu FMI au intrat în impas, în ultimele zile, în principal din cauza condiţiei de modificare a OUG 50 privind creditele bancare. Vizita delegaţiei FMI, care a venit la noi în ţară pentru o nouă evaluare a acordului stand-by, ar fi trebuit să se încheie azi, însă aceasta ar putea fi prelungită câteva zile dacă nu se ajunge la o concluzie. Următoarea tranşă de la Fond, de 870 milioane €, este programată pentru decembrie. Jurnaliştii de la Gândul susţineau aseară că există posibilitatea suspendării acordului. Analiştii avertizează că fără banii de la FMI nu vom putea plăti pensiile şi salariile.