Pe holul din faţa Sălii Secţiilor Unite de la Curtea Supremă defilează coşuri de flori. Astăzi este ziua de naştere a preşedintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție, judecătoarea Cristina Tarcea. Iar aranjamentele florale se perindă pe lângă familia Cosma, care aşteaptă să fie chemată în sala de judecată.
Vlad şi Mircea Cosma vin din 2014 la ICCJ, dar speră ca azi să fie ultima oară când ajung aici. Așteaptă ca instanţa supremă să constate că dosarul nu mai trebuie să fie judecat la ICCJ, pentru că Vlad Cosma nu mai este deputat, și să îl trimită la Tribunalul Prahova.
Însă, pe de altă parte, cei doi inculpați ştiu că procurorii DNA nu au capitulat.
Nelegalitatea completului care a decis rejudecarea, argumentul DNA
Pe 25 aprilie, Direcţia Naţională Anticorupţie a depus o contestaţie în anulare la ICCJ. Procurorii au cerut anularea deciziei din martie 2018 de rejudecare a procesului în care Mircea Cosma, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, fusese condamnat, pe fond, la 8 ani de închisoare, iar Vlad Cosma, fiul lui şi fost deputat PSD, la 5 ani de închisoare.
DNA a decis să folosească în bătălia juridică armele celor pe care i-a trimis în judecată: a formulat contestaţia în anulare în baza deciziei din noiembrie 2018 a Curții Constituționale privind completurile de cinci judecători de la Înalta Curte nelegal constituite.
ICCJ a adunat de la decizia CCR zeci de cereri de anulare a condamnărilor decise, multe dintre ele primite de la inculpați celebri. Elena Udrea, Alina Bica, Dan Şova şi Adrian Severin au fost printre primii care s-au folosit de acest instrument legal, obţinând în primă instanţă suspendarea executării pedepselor.
Tot un complet de cinci judecători a decis şi absolvirea de pedepse a lui Mircea şi Vlad Cosma şi trimiterea dosarului lor spre rejudecare.
Un motiv legal și suficient pentru ca DNA să invoce decizia CCR și să ceară anularea hotărârii completului de 5 judecători, din martie 2018 în dosarul familiei Cosma. Contestația în anulare formulate de procurori se judecă în 11 iunie.
Cu argumentul contestației în anulare care așteaptă decizia a venit și procurorul DNA la termenul de azi din dosarul rejudecat al lui Mircea și Vlad Cosma.
Familia Cosma, apărată de doi foşti procurori
În Sala Secţiilor Unite, unde așteaptă să intre și inculpaţii din dosarul Cosma, se judecă procesul fostului patron de la Tel Drum, Marian Fişcuci, acuzat de infracţiuni de corupţie.
Mircea Cosma şi fiul său stau pe hol, înconjuraţi de avocaţi.
„Vlad, când e termen în celălalt?”, întreabă unul dintre apărători.
„Pe 11”, răspunde fostul deputat. „De ziua naţionalizării”, adaugă, ironic, Mircea Cosma.
Avocatul lui este Horia Adrian Miclescu, fost procuror general adjunct al Parchetului Naţional Anticorupţie, actualul DNA. Pe Vlad Cosma îl apără Angela Ciurea, fost procuror DIICOT.
Când se termină audierea martorilor din dosarul lui Fişcuci, toată lumea intră în sală.
Preşedintele completului de judecată, Andrei Claudiu Rus, are 40 de ani şi este cel mai tânăr judecător de la ICCJ. Le cere părţilor să spună dacă există chestiuni prealabile ce trebuie discutate.
Procurorul de şedinţă cere amânarea rejudecării dosarului Cosma, până la soluţionarea contestaţiei în anulare a DNA, justificând că este „în interesul bunei administrări a actului de justiţie”.
Avocaţii inculpaţilor se opun. La primul termen, judecătorul Rus le solicitase să pregătească argumente pentru a discuta cererea de trimitere a dosarului la Tribunal și ei veniseră pregătiți pentru asta. „Contestaţia în anulare este un alt dosar, un alt proces”, spune avocata lui Vlad Cosma.
Rejudecarea, pusă pe stand-by de contestaţia DNA
Cei trei judecători de la prezidiu ridică în dreptul feţelor câte-o foaie de hârtie şi vorbesc între ei.
„Având în vedere depunerea contestaţiei în anulare, după deliberări, instanţa a decis amânarea cauzei pentru data de 26 iunie”, anunţă preşedintele completului care rejudecă dosarul familiei Cosma.
Procesul în care sunt judecaţi Vlad şi Mircea Cosma a fost trimis în judecată în aprilie 2014. Mircea Cosma este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, iar Vlad Cosma, de trafic de influenţă.
În acelaşi dosar mai sunt judecaţi Daniel Alixandrescu, fost director executiv al Direcţiei Patrimoniu din CJ Prahova, pentru luare de mită şi abuz în serviciu, şi Răzvan Alexe, afacerist şi apropiat al familiei Cosma, pentru trafic de influenţă şi dare de mită.
Pe 1 noiembrie 2016, un complet de trei judecători i-a condamnat pe Mircea Cosma la 8 ani de închisoare, pe Vlad Cosma la 5 ani, pe Alixandrescu la 6 ani și pe Alexe la 2 ani și 6 luni. Decizia a fost contestată la un complet de cinci judecători de la ICCJ, care în martie 2018 a decis, definitiv, trimiterea dosarului la rejudecare în fond.
Citește și:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro