Decesul Teodorei Mocanu a tulburat, la început de 2018, opinia publică din Constanța. Libertatea și alte ziare au prezentat cum o tânără mamă de 34 de ani murea la câteva ore după ce aducea pe lume al doilea copil.

Originară din Ialomița, ea născuse prin cezariană cu 4 ani înainte tot acolo, la Clinica Isis. În noaptea dintre 23 și 24 ianuarie 2018, femeia a născut natural. Însă la doar câteva minute după naștere, s-a produs o hemoragie.

Teodora Mocanu, fotografiată cu câteva luni înainte de tragedie / foto arhivă personală

Femeia a intrat în stop cardio-respirator, a fost resuscitată, apoi transferată la Spitalul Județean din Constanța, unde a fost operată de urgență. A murit în jurul orei 11 dimineața. Parchetul s-a sesizat.

4 ani, mai mulți procurori, nicio soluție

Secția 3 Poliție Constanța, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, a deschis dosarul 1.181/P/2018. În caz s-au schimbat mai mulți procurori, și, după aproape 4 ani, a apărut o expertiză medico-legală lucrată de IML Constanța.

Înainte de concluzii, în expertiză apare un referat medical cerut medicului Vlad Tica de la Spitalul Județean Constanța. Tica este și unul dintre acționarii clinicii private Isis, unde a murit femeia în 2018.

L-a rugat să le pozeze copilul

Gheorghiță Mocanu, soțul Teodorei, își amintește că au avut o experiență bună în 2013 cu Clinica privată Isis, unde s-a născut primul lor copil. Au apelat la clinică și în 2018, pentru a doua naștere.

Gheorghiță Mocanu, soțul Teodorei | Foto: Vlad Chirea

Sarcina femeii a fost una dificilă, povestesc rudele ei. „A stat mai mult la pat până să se apropie de naștere. A pierdut în greutate. Apoi, la începutul lui ianuarie, a făcut o ultimă ecografie înainte de marele moment”, spun apropiații.

Pe 23 ianuarie, femeia năștea un copil perfect sănătos. 

„Șanse de 1%”

La câteva minute după nașterea celui de-al doilea copil, fericită că a scăpat de lunile de chin, avea să-l roage pe Gheorghiță, prezent la naștere, să îi facă niște poze nou-născutului. Micuțul fusese dus de personalul medical în camera alăturată.

Soțul a ajuns la copil, când a fost impactat de ceva pe care-l descrie ca „un urlet înfiorător”. Se auzea din camera unde rămăsese Teodora. S-a întors, dar n-a fost lăsat să intre. Apoi, la o vreme, a auzit o voce străină. „Nu vedeți că e-n stop?”. Teodora, pe care o lăsase îmbujorată, cu gura până la urechi, era scoasă pe o targă, cu o față pământie, cu medici și asistenți care se străduiau din răsputeri să o salveze.

„Recipientul din fața patului, destinat scurgerii lichidelor, a sângelui care mai curge la naștere, era umplut pe jumătate cu sânge”, rememorează, după aproape 4 ani, Gheorghiță. Bărbatul scutură din cap, încercând să uite imaginea. Apoi se vede conducând disperat spre Spitalul Județean, unde Teodora a fost dusă aproape de ora 2 noaptea. 

I s-a spus, „cinstit, corect”, își amintește și asta, că soția a fost operată, dar mai are șanse de 1% de a trăi. Teodora s-a stins la ora 11.

Condiție rară, nedectabilă versus grave lacune în caz de urgență

„De ce a născut natural? De ce nu cezariană?”, l-au întrebat medicii de la Județeanul constănțean.

În starea de șoc din acel moment, bărbatul repetă și acum vorbele lor, întrebări care s-au încolăcit, ca o liană, în gândurile lipsite de răspunsuri și de expertiză. De ce? De unde să știe, rememorează ciclic soțul. 

Oamenii de la Clinica Isis au spus, într-un comunicat emis încă din ziua decesului Teodorei Mocanu, că moartea se datorează unei rupturi uterine. „Starea morbidă inițială care a provocat cele două stări de mai sus a fost ruptură uterină post delivrență, placenta percretă”, s-a arătat într-un comunicat publicat și de Libertatea. Medicii clinicii au conchis că era vorba de o condiție rară a placentei, una neobservabilă la ecografiile făcute înainte de naștere.

Pornind de la întrebarea adresată lui Gheorghiță atunci, familia se întreabă de ce nu i-a prezentat nimeni riscul nașterii naturale, mai ales dacă avea o precondiție medicală.

Dincolo de intervenția nelămurită, ei au descoperit că medicul ATI a declarat în dosarul penal că la Isis lipsea sângele de rezervă, în cantități standard necesare pentru o persoană care a pierdut litri întregi și că însuși medicul ATI, care, oficial, era la serviciu, practic a fost chemat de urgență de acasă.

Declarația medicului ATI: „Nu mai aveau sânge”

Pe 5 decembrie 2019, medicul primar anestezie și terapie intensivă care a fost chemat de acasă pentru a interveni în cazul Teodorei Mocanu a povestit, în amănunt, toate problemele din acea seară.

„În jurul orei 1.09, am fost contactată telefonic de o asistentă (…) că există o pacientă care a născut pe cale vaginală (…) și căreia doctorița dorește să-i efectueze manevra de extracție manuală de placentă, pentru care e necesară o analgo-sedare de scurtă durată (10 minute)”, povestea specialista ATI.

Clinica privată Isis din Constanța, așa cum arăta înainte de redenumirea de la începutul acestui an

Ea spune, în declarația dată în fața poliției, că a luat mașina și a ajuns în 16-17 minute la Clinica Isis, moment în care mămica se afla deja în stop cardio-respirator. Dată fiind situația, a ajutat la resuscitare, apoi, când semnele vitale au reapărut, a întrebat-o pe doctoriță dacă mai are sânge.

„Răspunsul acesteia a fost că nu mai are”, spune medicul. A cerut apoi și adrenalină „pentru susținerea activității cardiace și a tensiunii arteriale”, dar, după 6 fiole, „stocul din sala de operații era epuizat”.

Femeia povestește că decizia transferului la Spitalul Județean s-a datorat mai multor factori:

  • Stare foarte gravă, caz foarte complex, diagnostic incert;
  • Rezerva de sânge, medicamente, cardiotonice, vasopresoare epuizate;
  • Pregătire postoperatorie inexistentă;
  • Lipsa unui laborator de sânge care să furnizeze rezultatul imediat;
  • Pacientă neinvestigată complet, dacă există dovadă ecografică a inserției anterioare pe o cicatrice uterină preexistentă și existentă (ecografie RMN);
  • Lipsa monitorizării pacientei pe parcursul travaliului prin analize de sânge;
  • Lipsă ventilator mecanic specific terapiei ATI și a monitorului de funcții vitale avansate, la acel moment.

Folosit ca expert, acționarul spune că intervențiile au fost „corect și în timp efectuate”

INML a trimis și el o primă expertiză referitoare la caz. Aceasta are 70 de pagini și, înainte de final, se încheie cu un referat al medicului constănțean Vlad Iustin Tica.

Profesorul Tica este unul dintre cei mai apreciați medici constănțeni și șeful clinicii de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Județean. E vorba chiar de secția care a preluat-o pe Teodora Mocanu și a încercat să-i salveze viața.

Pe de altă parte, Tica este unul dintre acționarii firmei Isis, intrat în firmă în anul 2008.

Conform datelor termene.ro, care înglobează bazele de date de la Registrul Comerțului, Vlad Iustin Tica deține 33% din Isis Medical Center SRL. Celălalt acționar (67%) e Mohamed Zaher, managerul instituției medicale. 

Mai nou, de la 1 ianuarie, clinica se numește Armonia Hospital.

Tica este cel care încheie raportul nou de expertiză medico-legală în cazul Mocanu printr-un referat – Referatul medical nr. 13.990 din 28 aprilie 2021 – în care concluzionează că pacienta prezenta „risc obstetrical crescut”, iar „manevrele obstetricale efectuate pacientei Mocanu-Ramba Teodora la spitalul Isis au fost, în condițiile date, corect și în timp efectuate”.

Tica menționează, la începutul referatului, că răspunde întrebărilor fiind solicitat de către IML Constanța. Nu se menționează deloc că el ar avea vreo legătură cu clinica Isis.

Mai mult, concluziile IML, avizate de INML, coincid cu răspunsurile din referatul lui Tica.

„Am răspuns unei solicitări”

Vlad Tica

Întrebat de Libertatea de ce a semnat un referat legat de un caz de la clinica unde este acționar, Vlad Tica a declarat că n-a făcut altceva decât să răspundă solicitării venite din partea IML Constanța. „Trebuie să mă gândesc la cazul respectiv, ar trebui să mă uit pe documente, căci nu mi-l amintesc acum foarte bine. Dacă am semnat un raport înseamnă că am făcut asta ca răspuns la o solicitare venită din partea unei instituții. Noi, medicii, suntem puși și în situația de a răspunde la solicitări, inclusiv dacă se întâmplă, de exemplu, pe secția pe care o conduc, poate să-mi solicite Comisia. Vă rog să-i întrebați pe cei care mi-au solicitat expertiza (n.r. – IML Constanța)”. 

Întrebat de ce nu a menționat în raport faptul că este acționar al clinicii unde pacienta Teodora Mocanu a decedat, medicul a răspuns că i s-a solicitat o expertiză medicală, prin urmare „a răspuns strict întrebărilor medicale”. 

Libertatea l-a contactat și pe Marius Popa, șeful Serviciului de Medicină Legală Constanța, pentru a-l întreba de ce s-a bazat pe referatul unei persoane care era acționară la clinica unde a murit pacienta, însă acesta nu a dorit să facă declarații. 

Marius Popa

Ziarul a solicitat un punct de vedere din partea purtătorului de cuvânt al instituției, rută indicată de Popa, fără răspuns până la publicarea materialului.

Au contestat oficial

Printr-o contestație depusă la dosar de avocat, Gheorghiță Mocanu contestă expertiza lui Vlad Tica, cea preluată în mare măsură și de concluziile expertizei medico-legale realizate de INML.

În contestație, familia femeii care a murit în 2018 atrage atenția asupra conflictului de interese existent în cauză: Vlad Tica formulează un referat ca medic al Secției Clinice Obstetrică Ginecologie I din Constanța, în condițiile în care se referă la o intervenție medicală din clinica unde este acționar.

Mai mult, Mocanu atrage atenția asupra antepronunțării medicului Tica. Expertul a formulat declarații publice referitoare la caz încă din 25 ianuarie, fiind citat de cotidianul local Replica Online.

Derularea evenimentelor, în numerele viitoare ale Libertatea.

Urmărește-ne pe Google News