Într-o opinie publicată joi, 12 octombrie, de mai multe titluri importante europene, scriitorul israelian David Grossman analizează evenimentele la zi din Orientul Apropiat. În România, articolul a fost publicat de către Spotmedia. El mai poate fi citit în Financial Times sau în Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Grossman spune, de la început, că nu vrea să comită o egalizare a părților. El consideră că există o ierarhizare a răului, comparând atacurile teroriste de sâmbătă și ocupația de durată a Fâșiei Gaza: „Ocupația constituie o crimă, dar să legi sute de civili, copii și părinți, bătrâni și bolnavi și să treci de la unul la altul pentru a-i împușca cu sânge rece este o crimă mai îngrozitoare […] Există grade de gravitate a răului pe care bunul-simț și sentimentul natural le pot distinge”.

Chiar și conduita și crimele Israelului în teritoriile ocupate, timp de cincizeci și șase de ani, nu pot justifica sau diminua ceea ce se dezvăluie în fața ochilor noștri.

David Grossman:

David Grossman. Foto: Hepta

„Spectacolul familiei Netanyahu, cu toată dramaturgia lui care seamănă cu cea a lui Ceaușescu”

„Nu știu dacă să le spun «fiare sălbatice», dar, fără îndoială, și-au pierdut chipul de om”, îi califică scriitorul pe teroriștii care au lăsat peste 1.000 de civili morți sâmbătă, 7 octombrie 2023, în urma incursiunii lor matinale în Israel. 

Deși condamnă atacurile Hamas, Grossman este critic și cu unul dintre liderii israelieni, prim-ministrul Benjamin Netanyahu: „spectacolul familiei Netanyahu, cu toată dramaturgia lui care seamănă cu cea a lui Ceaușescu”. El găsește asemănarea dintre cei doi în „jocul grotesc pe care această familie (n.r. – se referă la propriul premier) îl juca în fața ochilor noștri uluiți”.

Ceea ce se întâmplă acum reflectă prețul pe care îl plătește Israelul pentru că s-a lăsat sedus, ani de zile, de o conducere coruptă, care l-a dus pe o pantă periculoasă, care a dezmembrat instituțiile legii și justiției, sistemele militare și educaționale, care era dispusă să-i pună existența în pericol pentru a-l împiedica pe prim-ministru să ajungă în închisoare.

David Grossman:

Scriitorul rememorează protestele din ultimele nouă luni din Israel împotriva Guvernului și spune că decizia premierului de a fi indiferent la acestea este una dintre cauzele masacrului de săptămâna trecută: „În loc să asculte ce sugera mișcarea de protest, Netanyahu a preferat să descalifice protestul, să-l acuze de trădare, să incite la ură împotriva lui, să aprindă ura între tabere”.

Acord de pace în care să fie implicați și palestinienii

Grossman mai precizează că Netanyahu a creat o percepție falsă asupra statului israelian pe care îl prezenta „pregătit să alunge orice amenințare”.  

Însă realitatea ultimelor zile a contrazis acest stil sentențios al politicianului.

Scriitorul încheie opinia sa printr-un apel la pace, în care să fie auzită și vocea palestinienilor: „Ultimele zile oferă dovada că este imposibil să începem să vindecăm tragedia din Orientul Mijlociu fără a propune o soluție care să ușureze povara palestinienilor”.

El încheie cu gândul la „îndoială existențială cu privire la posibilitatea ca într-o zi, poate, să ducem o existență normală, liberă, lipsită de amenințări și temeri. O viață stabilă și protejată. O viață care ar putea avea un nume: acasă”.

  • David Grossman, 69 de ani, este unul dintre cei mai importanți autori contemporani din Israel. A câștigat cu cărțile sale de ficțiune și eseuri premii precum Premiul pentru Pace al Librăriilor Germane, Premiul Internațional Man Booker sau Premiul Erasmus. Unele dintre cărți au fost traduse și în română, la Polirom. Grossman se înscrie în linia tradițională a literaților israelieni critici cu politica de dreapta a guvernelor lor. A pledat pentru recunoașterea Palestinei ca stat, ca o soluție durabilă inclusiv pentru compatrioții săi.

 
 

Urmărește-ne pe Google News