Sezonul gripal a debutat mai repede și în forță în România. Ministrul Alexandru Rafila nu a declarat joi epidemie gripală, ci doar „stare de alertă epidemică” și se așteaptă ca vârful să fie atins în perioada 15 ianuarie-10 februarie. Dar lipsa din farmacii a medicamentelor pentru infecții respiratorii, afecțiuni pentru care s-a raportat o triplare a cazurilor în doar o săptămână, continuă.
„Stocurile sunt de peste patru milioane de comprimate la nivel național de Oseltamivir”, a anunțat ministrul sănătății pe 3 ianuarie 2023. Cel mai cunoscut antiviral pentru gripă este Tamiflu, dar mai sunt două produse similare, Ebilfumin și Segosana, aflate pe lista medicamentelor disponibile în România publicată de Ministerul Sănătății.
„Tamiflu nu avem”
Libertatea a încercat să vadă pe teren care este realitatea din farmacii cu antiviralele pentru gripă. „Tamiflu nu avem”, a fost răspunsul comun primit de reporterii Libertatea în cele 7 farmacii din lanțuri diferite în care au intrat.
La cererea de a căuta în sistemul intern dacă vreun antiviral de gripă poate fi găsit în alt punct farmaceutic din rețeaua proprie, răspunsul a fost același: „În București nu apare nicăieri”, a spus angajatul de la Catena. „Apare un flacon de Tamiflu în Otopeni, dar cred că până ajungeți acolo dispare. Trebuie rezervat repede”, a adăugat acesta.
Nici HelpNet nu are medicamentul disponibil în Capitală. „În câteva farmacii din Craiova și Timișoara îl mai au”, a precizat farmacista. La punctele din rețeaua Dr. Max, situația este identică. Și Farmaciile Tei au stocul epuizat. Nici online nu poate fi rezervat.
La Medimfarm, Tamiflu 75g pentru adulți poate fi cumpărat doar într-o farmacie din Timișoara, iar Tamiflu 30g pentru copii poate fi găsit în Ploiești, Galați, Predeal, Câmpulung Moldovenesc, Brașov și Constanța.
Colegiul Farmaciștilor: „Este doar o sincopă în aprovizionare. Tamiflu se află în depozite”
Florina Bonifate, secretarul general al Colegiului Farmaciștilor din România, a acceptat să explice pentru Libertatea contradicția dintre declarațiile ministrului Alexandru Rafila și realitatea din teren.
Libertatea: Doamna Bonifate, de ce nu se găsește antiviralul Tamiflu în farmacii?
Florina Bonifate: Explicația este foarte simplă. Au fost mai multe zile libere de Crăciun și Anul Nou în care depozitele de medicamente nu au lucrat. Farmaciile nu au avut program închis în toate aceste zilele, dar nici nu s-au mai putut aproviziona ca în zilele normale.
Din păcate, exact în această perioadă de vacanță, cererea de medicamente pentru infecțiile respiratorii a explodat. Și la mine în farmacie, pe 30 decembrie aveam Tamiflu pe raft. Pe 2 ianuarie l-am epuizat.
– Ministrul Rafila a anunțat că există un stoc de 4 milioane de comprimate de Tamiflu. Este adevărat?
– Da. Chiar în această dimineață m-am uitat pe date, avem acces la ele, sunt actualizate în timp real. Azi erau pe stoc 175.000 de cutii de Tamiflu 75g și 155.000 de cutii Tamiflu 30g. Și există și celelalte două produse similare, Ebilfumin și Segosana, ce conțin aceeași substanță activă.
– Și unde se află stocul? În ce depozite?
– Sunt în depozitele lanțurilor de farmacii, în depozitele producătorilor, ale distribuitorilor. Trebuie doar reluate comenzile și distribuite în farmacii. Trebuie să intrăm în ritmul normal de lucru.
Când o să poată fi găsit din nou în farmacii
– Dar antiviralul trebuie administrat repede, în primele două zile de debut al gripei. Pacientul nu-și permite să aștepte.
– Da, gripa este o boală acută. Dar trebuie să precizez că acest antiviral, ca și antibioticul, nu se eliberează în farmacii decât pe bază de rețeță. Nu trebuie făcut abuz de el, trebuie luat cu responsabilitate.
Când cineva reușește să-l procure pe alte căi și și-l administrează fără să aibă recomandare de la medic, își asumă un risc. Pentru că antiviralul are contraindicații, efecte secundare, precauții la administrare. Mulți intră în farmacii să-l cumpere fără să știe că trebuie să aibă rețetă pentru el! Trebuie să meargă la medic, să fie diagnosticați cu gripă și să primească recomandare pentru acest antiviral.
– Și când o să ajungă în farmacii?
– E vorba de zile.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Bobi_Brown • 06.01.2023, 19:32
Sa stitidoamna Mirela ca nu este responsabilitatea vreunui ministru, secretar de stat etc ca sa aprovizioneze farmaciile cu marfa. Aceasta le apartine in totalitate farmaciilor, iar faptul ca transmit comenzi catre distribuitori care nu le onoreaza, desi aceste stocuri de Oseltamivir se afla in distribuitori de sapamani bune (se observa in SER, zilnic, orice miscare de stoc la nivel national). Cu siguranta acestia le tin blocate pentru a crea o criza, si pentru ca ele sa poata fi exportate,si/sau livrrate in propriile lanturi de farmacii inn cateva zile, cu precadere. Este dansul clasic, prin care propriul lant de farmacii are stoc, ramane marfa si pentru export, iarr farmaciile independente raman cu comenzi neonorate, ca de obicei. Ideea este ca ministrul Rafila nu are nicio vina, sunt stocuri de medicamente aduse de Producatori, vina este a distribuitorilor care livreaza limitat in piata. Sa nu uitam, apropo de acelasi mod de lucru al distribuitorilor anii 2021 si 2022, in ceea ce priveste exportul de antibiotic Augmentin 875mg/125mg, in conditiile in care farmaciile urlau ca nu se gaseste in disttribuior: in anul 2021, consumul din acest medicament, in Romania, a fost de 2.019.342 cutii. Conform datelor oficiale de la ANMDM tot in 2021 a fost exportata o cantitate de ...: 2.310.810 cutii ! Adica rulajul farmaciilor pe UN AN ! Cam acesta este modul de lucru al distribuitorilor mari (Mediplus, Alliance Healthcare, Farmexim), care au o pondere de peste 90% din piata.